'Liberiaan had nieuw medisch onderzoek nodig'

De 31-jarige Liberiaanse asielzoeker die maandag op het laatste moment toch niet uitgezet hoefde te worden, had opnieuw medisch gekeurd moeten worden. Een keuring had duidelijk moeten maken of hij gezond genoeg was voor een vliegreis. 

Omdat dit niet was gebeurd, stak de rechtbank in Roermond maandag een stokje voor zijn uitzetting. Dat laat advocaat Rob van den Berg dinsdag weten.

Elke vreemdeling die op het punt staat het land te worden uitgezet moet medisch gekeurd worden met een zogenoemde fit-to-fly-onderzoek.

De Liberiaan was al op 24 oktober onderzocht, maar sindsdien was zijn gezondheid achteruit gegaan. De rechtbank vond dat hij opnieuw medisch getest had moeten worden.

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft maandag bepaald dat de man uitgezet kon worden naar zijn geboorteland, ondanks het risico op besmetting met het ebolavirus.

Besmetting

De asielzoeker had een beroep gedaan op het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens (EVRM) wegens het gevaar van een besmetting. Een week eerder oordeelde de rechtbank in Den Bosch al dat de Liberiaan terug kon naar zijn land.

In een laatste poging de uitzetting toch te voorkomen, spande Van den Berg een zaak aan waarin hij met nieuwe argumenten kwam. ''Mijn cliënt was drie dagen daarvoor in hongerstaking gegaan. Hij was zowel lichamelijk als geestelijk achteruitgegaan. De rechtbank vond dat hij daarom opnieuw een fit-to-fly had moeten krijgen", aldus Van den Berg.

Vrije voeten

De Liberiaan is weer teruggebracht naar het detentiecentrum voor vluchtelingen in Rotterdam. Zijn advocaat wil dat hij zo snel mogelijk op vrije voeten komt. Indien nodig stapt hij opnieuw naar de rechter.

De Tweede Kamer praat vermoedelijk deze week nog over de uitzetting van asielzoekers naar landen waar ebola heerst. Oppositiepartijen als D66, SP en GroenLinks hebben ervoor gepleit om asielzoekers voorlopig niet terug te sturen naar ebolalanden.

Wie doet wat in de strijd tegen ebola?

Zes dingen die u moet weten over ebola

Lees meer over:
Tip de redactie