Tuchtrechter berispt cardiologen voormalig Ruwaard

Drie cardiologen van het voormalige Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse hebben een berisping gekregen van het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg in Den Haag.

Het tuchtcollege vindt onder meer dat de maatschap van de cardiologen niet goed georganiseerd was en dat de dossiers niet goed werden bijgehouden.

Vaak was onduidelijk welke cardioloog voor welke patiënt verantwoordelijk was. Dat kwam de continuïteit van de zorg niet ten goede.

Ook had de communicatie met de familie van de patiënten beter gekund en hebben de cardiologen te weinig gereflecteerd op hun medisch handelen.

Beroepsverbod

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) had begin vorige maand gepleit voor een beroepsverbod voor de drie artsen, maar zo ver wil het tuchtcollege niet gaan.

Omdat de inspectie geen individuele zaken van patiënten aan het tuchtcollege heeft voorgelegd, kan het college niet zeggen of de zeer matige organisatie van de maatschap medische gevolgen heeft gehad voor de patiënten. Daarom is de doorhaling van de artsen uit het register niet aan de orde, aldus de tuchtrechter.

Bekijk de uitspraak van het tuchtcollege:

Niet afdoende

De IGZ had wel twaalf dossiers voorgelegd aan de tuchtrechter, ter illustratie. Maar dat was niet afdoende, volgens persrechter Renate Dozy.

''Ze hadden per dossier moeten aangeven dat dokter A tegenover patiënt drie op die en die punten onjuist had gehandeld'', stelde ze na afloop van de zitting. ''Na bestuderen van de dossiers van de gestorven patiënten staat niet vast dat ze overleden zijn als gevolg van medisch handelen van de cardiologen.''

Teleurgesteld

Nabestaanden reageerden teleurgesteld na de uitspraak. ''Ik had gehoopt dat ze nooit meer aan het werk konden gaan'', zei Linda Kroesen, wiens schoonmoeder behandeld werd door de cardiologen. ''Ze kunnen nu gewoon doorgaan met fouten maken. Er kunnen nog meer mensen overlijden.''

Robert Boersma, directeur van Zorgbelang Zuid-Holland noemt het "zuur" dat de cardiologen wegkomen met een berisping. Zijn organisatie behartigt belangen van patiënten en had ook een meldpunt toen de hartafdeling in opspraak was.

Verbazingwekkend

Boersma vindt het verbazingwekkend dat het IGZ niet gelukt is de artsen geschrapt te krijgen uit het artsenregister. "Het lag er zo dik bovenop dat daar van alles mis was. Het is raar dat als de inspectie wil dat deze cardiologen nooit meer kunnen werken, dat niet lukt'', vindt Boersma.

"De inspectie heeft genoeg informatie verzameld waar ze hun doel mee zouden kunnen bereiken, maar kennelijk hebben ze voor de verkeerde aanpak gekozen. Het lijkt wel een juridisch probeersel dat mislukt is. Ik kan me de frustratie en de woede van de nabestaanden heel goed voorstellen."

Boersma hoopt dat de inspectie in hoger beroep gaat tegen de uitspraak en dat de cardiologen alsnog geschrapt worden uit het artsenregister.

Onbevredigend

Belangenorganisatie Hartpatiënten Nederland hoopt dat de Inspectie in beroep gaat. "De uitspraak die er nu ligt is zeer onbevredigend. De uitspraak was mogelijk heel anders geweest, als de inspectie individuele gevallen op een andere manier had toegelicht", laat een woordvoerder weten.

De patiëntenorganisatie vraagt zich af of het de cardiologen persoonlijk is aan te rekenen wat er fout is gegaan, of dat het gaat om fouten als gevolg van de hele keten van de zorg bij Ruwaard.

De inspectie wil nog niet inhoudelijk reageren en zegt de uitspraak te bestuderen. Zowel de artsen als de IGZ kunnen nog in hoger beroep.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie