Twee verdachten in het Amsterdamse liquidatieproces Passage komen voorlopig op vrije voeten. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam dinsdag bepaald. 

De vrijlating is een rechtstreeks gevolg van de vertraging die het monsterproces oploopt door de onlangs geïntroduceerde, nieuwe kroongetuige Fred Ros.

Het tweetal is veroordeeld tot tien en twaalf jaar cel voor hun betrokkenheid bij de moord op sportschoolhouder Tonny van Maurik in 1993. Die zaak loopt nog in hoger beroep. Een van de verdachten is Pinny S., de toenmalige minnares van het slachtoffer.

Niets zeggen

Fred Ros kan vermoedelijk niets zeggen over deze zaak. Zijn verklaringen gaan over liquidaties en aanverwante zaken die later hebben plaatsgevonden, en over andere verdachten.

Beide verdachten ontkennen iets met de moord op Van Maurik te maken te hebben. Hun advocaten hadden om vrijlating verzocht. Zij kwamen tijdens het proces bij de rechtbank, dat jaren in beslag nam, ook al tijdelijk vrij. Bij hun veroordeling belandden zij opnieuw in de cel.

Peter la S.

Door de komst van de nieuwe kroongetuige (Passage had al een kroongetuige in de persoon van Peter la S.) loopt het proces naar verwachting een jaar vertraging op. De uitspraak staat gepland in het late voorjaar van 2016, op zijn vroegst. Het hof vindt het niet goed om Pinny S. en haar medeverdachte al die tijd in voorarrest te laten zitten.

Fred Ros wordt volgende week voor het eerst op de openbare zitting gehoord.