Strafrechtadvocaten kiezen sneller voor betalende zaak

Het wordt voor arme mensen binnenkort heel moeilijk om nog een goede strafrechtadvocaat te vinden. Uit onderzoek onder advocaten blijkt dat 78 procent voortaan minder snel complexe strafzaken op toevoeging (ook wel pro-Deozaken genoemd) aan te nemen, maar juist te kiezen voor een 'betalende zaak'. 

Dat verwacht de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten, die zich baseert op een onder 310 gespecialiseerde strafrechtadvocaten gehouden enquête.

Zij zien zich hiertoe genoodzaakt door onlangs aangekondigde bezuinigingen door staatssecretaris Fred Teeven, die van plan is juist advocaten die complexe strafzaken behandelen, extra te korten. Het aannemen van betalende zaken is voor advocaten daarom (financieel) interessanter.

De advocaten die aan de enquête hebben meegedaan, zeggen dat ze door de steeds lagere vergoedingen steeds moeilijker hun kantoorkosten kunnen voldoen.

63 procent van de ondervraagde advocaten verwacht in de toekomst een pro-Deozaak te moeten weigeren. Van die groep zegt een kwart helemaal geen complexe strafzaak meer aan te nemen als de nieuwe bezuinigingen van kracht worden.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie