Rechter voorkomt toch uitzetting Liberiaan

Een Liberiaanse asielzoeker die maandag al vanuit Nederland op weg was naar het vliegveld in Brussel om van daaruit naar zijn geboorteland te worden uitgezet, mag vooralsnog toch in Nederland blijven.

Een uitspraak van de rechtbank in Roermond voorkwam op het laatste moment de uitzetting van de 31-jarige man, zo liet zijn advocaat maandag weten.

Eerder op de dag besloot het Europees Hof voor de Rechten van de Mens nog dat de Liberiaan kon worden uitgezet. Ook de rechtbank in Den Bosch oordeelde vorige week nog dat de vluchteling naar Liberia kon worden teruggestuurd, ondanks de ebola-epidemie die in het land heerst.

In Roermond had zijn advocaat nog een zaak aangespannen met nieuwe argumenten tegen de uitzetting. De motivering van de uitspraak van maandag hoort de raadsman dinsdag.

Vrije voeten

De Liberiaan is weer teruggebracht naar het detentiecentrum voor vluchtelingen in Rotterdam. Zijn advocaat wil dat hij zo snel mogelijk op vrije voeten komt en gaat dat bepleiten bij de Immigratie en Nationalisatie Dienst (IND). Daarover komt dinsdag meer duidelijkheid.

De Tweede Kamer praat naar verwachting woensdag over de uitzetting van asielzoekers naar landen waar ebola heerst.

Belgische autoriteiten zetten al geen vreemdelingen uit naar Liberia. Voor het Afrikaanse land geldt ook in Nederland een negatief reisadvies in verband met ebola.

Wie doet wat in de strijd tegen ebola?

Zes dingen die u moet weten over ebola

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie