Vier jaar cel geëist voor toeslagenfraude Tilburgse man

De hoofdverdachte in een omvangrijke zaak rond fraude met kinderopvangtoeslagen en zogenoemde sealbags moet van het Openbaar Ministerie (OM) vier jaar de cel in.

Dat werd maandag bekend bij de rechtbank in Almelo. In totaal zou het gaan om 2,2 miljoen euro, waarvan 1,4 miljoen verworven door fraude met de 'sealbags', gesloten tasjes waarmee geld bij banken kan worden gestort.

Volgens het OM gaf Johan V. (35) uit Tilburg leiding aan een criminele organisatie die van 2008 tot 2013 onder meer valse geboorteaangiftes van tweelingen deed en voor de niet bestaande kinderen toeslagen voor opvang inde ter hoogte van ruim 800.000 euro.

Voor de aangiftes in onder andere Tilburg, Arnhem en Hengelo had V. prostituees uit Oost-Europa ingeschakeld. Op naam van de vrouwen werden ook nepbedrijven opgericht. De opbrengsten, in werkelijkheid geld uit de toeslagenfraude, werden in sealbags bij banken afgeleverd.

Lege sealbags

Met de banken was overeengekomen dat ze de opgegeven opbrengsten binnen 24 uur zouden overschrijven, nog voordat de bedragen konden worden gecontroleerd.

Toen op zeker moment bleek dat er lege sealbags waren afgegeven, hadden de banken de overschrijvingen al gedaan, was het geld weggesluisd en waren de bedrijven verdwenen. Zo zouden V. en de zijnen ruim 1,4 miljoen euro hebben opgestreken.

De komende drie weken staan nog andere andere verdachten terecht, onder wie de broer van V., zijn vrouw en ouders.

Tip de redactie