Utrechtse serieverkrachter bedreigd in gevangenis

Gerard T. (51), de vermoedelijke Utrechtse serieverkachter, wordt bedreigd in het huis van bewaring.

Dat heeft zijn advocaat Maarten Krikke maandag gezegd aan het begin van de pro-formazitting bij de rechtbank in Utrecht in de zaak tegen T.

T. is voorlopig aangeklaagd voor drie verkrachtingszaken. Mogelijk breidt de aanklacht zich nog uit. Het onderzoek is nog niet klaar. Op vragen van het Openbaar Ministerie (OM) gaf T. te kennen dat hij nog steeds niet bereid is te gaan verklaren; tot dusver heeft T. consequent gezwegen.

''Geen antwoord'', was alles wat T. wilde zeggen, ook op de vraag waaróm hij niets wil zeggen. Volgens advocaat Krikke wil T. wel een verklaring afleggen als het hele dossier compleet is.

DNA

Het OM gaat ervan uit dat de drie zaken bewezen kunnen worden, ook zonder verklaring van T. In alle drie de zaken beschikt justitie namelijk over DNA-bewijs.

De verkrachtingen werden gepleegd in 1995 (twee zaken) en 2001. In totaal omvat het onderzoek zeventien aangiften. Behalve om voltooide verkrachtingen gaat het ook om poging tot verkrachting en aanranding. Het nog lopende onderzoek is vooral forensisch, vrijwel alle getuigen zijn gehoord.

Het OM schetste kort de gruwelijkheid van de drie zaken die al op de aanklacht staan. Twee slachtoffers waren 16 jaar oud, het andere 28. Een van de slachtoffers is vastgebonden aan een boom en zo achtergelaten, een ander heeft zich na de verkrachting nagenoeg naakt in een sloot schuilgehouden.

''De rechtsorde is door deze zaken zeer geschokt'', aldus het OM.

Belangstelling

De rechtbank heeft T. maandag gedwongen in de rechtszaal te verschijnen. Hij zit vanaf 16 juli vast. Volgens Krikke wordt geprobeerd T. overgeplaatst te krijgen naar een ander huis van bewaring. De belangstelling van pers en publiek voor de korte zitting was groot.

De Utrechtse serieverkrachter sloeg toe in 1995 en 1996. Na een periode van stilte, deed hij in 2001 opnieuw van zich spreken. Gerard T. werd verdachte nadat zijn DNA, afgenomen in een fietsendiefstalzaak, matchte met de gevonden sporen die nu op de aanklacht staan.

De verdachte blijft de komende maanden vastzitten, bepaalde de rechtbank conform de eis van de officier van justitie. De volgende zitting staat gepland op 19 januari.

Lees meer over:
Tip de redactie