Witte pakken in Maastricht wegens MERS-virus

De bewoner van Maastricht die zondag werd opgehaald door ambulancepersoneel in witte pakken is mogelijk besmet met het MERS-coronavirus. 

Dat meldt een woordvoerder van de GGD in Limburg maandagmiddag desgevraagd.

Bezorgde buurtbewoners vroegen zich zondag af waarom de hulpverleners de witte pakken droegen. Er ontstond onrust toen werd gesuggereerd dat de patiënt wellicht symptomen van ebola vertoonde. Dat gerucht werd maandagochtend door de GGD de kop ingedrukt.

"Van ebola is geen sprake. Maar er zijn ook andere infecties die ernstig verlopen en besmettelijk zijn. Ter bescherming trekt het ambulancepersoneel dan de witte pakken aan", vertelt de zegsvrouw.

De man die werd opgehaald in Maastricht is mogelijk besmet met het MERS-virus. "Maar daar hebben we nog geen duidelijkheid over. Wel is bekend dat de patiënt onlangs in Mekka is geweest, een plaats waar het virus voorkomt", aldus de zegsvrouw.

MERS-coronavirus

Het Middle East Respiratory Syndrome-coronavirus werd in 2012 ontdekt. Het virus dankt zijn naam aan de regio waar het voor het eerst is opgedoken en waar de meeste gevallen vandaan komen, het Midden-Oosten.

Sinds de ontdekking van het virus zijn wereldwijd 839 patiënten besmet geraakt, blijkt uit cijfers van het RIVM uit juli. Van hen zijn 295 personen overleden. In Nederland werd het virus in mei nog vastgesteld bij twee personen die waren teruggekeerd uit Saoedi-Arabië.

Wie doet wat in de strijd tegen ebola?

Zes dingen die u moet weten over ebola

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie