De tot levenslang veroordeelde Patrick S. (37) is volgens het Pieter Baan Centrum verminderd toerekeningsvatbaar. Dat bleek maandag voor het Haagse gerechtshof.

Hij wordt met medeverdachte Tim S. ervan verdacht de 43-jarige Nanda Kerklaan in 2010 met een stalen staaf te hebben gedood.

Volgens S. is niet hij maar Tim daarvoor verantwoordelijk. Kerklaan werd met een stalen staaf die van Patrick was, van haar fiets geslagen en bezweek aan haar verwondingen.

Patrick S. staat nu met Tim S. (22) in hoger beroep terecht voor dit misdrijf op de Malledijk in Spijkenisse. Ook moet hij zich verantwoorden voor het doden van Farida Zargar op 5 augustus 2010 in Spijkenisse en met Tim nog voor een poging tot moord op 24 maart 2011 op een Poolse man een jaar later, die ze wilden beroven.

Autistisch

Volgens het Pieter Baan Centrum lijdt Patrick S. aan een autistische stoornis. Hij heeft volgens gedragsdeskundigen een zeer beperkt vermogen zijn eigen gevoelens en die van anderen te begrijpen. Hij heeft geen regulering van zijn geweten. Daarom adviseert het Pieter Baan Centrum een tbs-behandeling.

Als het hof dat advies overneemt, zal de levenslange veroordeling in dit hoger beroep hoogstwaarschijnlijk van de baan gaan. Dat beamen ook de advocaten van Patrick S. Maar ze wijzen er op dat het hof dit advies niet hoeft over te nemen.

Het doodsteken van Zargar heeft Patrick S. bekend. Hij rende met een mes en een stok in zijn hand en botste op Zargar. Er ontstond een worsteling en hij stak haar dood. Meer dan dat hij in paniek was geraakt, kon hij niet als motief geven.

Onderzoek

Ten overstaan van de rechtbank weigerde Patrick S. nog om een verklaring af te leggen. Nu de twee moorden en een poging tot moord op een Poolse man in hoger beroep worden behandeld, wil hij ineens wel spreken en heeft hij meegewerkt aan een psychisch onderzoek.

Patrick S. verklaarde ook dat het Tim S. was die de Poolse man heeft neergeslagen met een handvat van een kabeltang. Dit om hem vervolgens te beroven.

Donderdag verschijnt Tim S. voor het hof. Die wijst voor de schuld naar Patrick S.