Een 31-jarige man uit Liberia mag worden uitgezet naar zijn geboorteland. Volgens het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) vormt het feit dat het land kampt met het ebola-virus daarvoor geen belemmering.

Zijn advocaat Rob van den Berg heeft dat maandag aan NU.nl bevestigd, na berichtgeving van het Radio 1-programma De Ochtend.

De man, die al zeven maanden in een detentiecentrum in Rotterdam zit, wordt waarschijnlijk maandagmiddag nog op het vliegtuig naar de Liberiaanse hoofdstad Monrovia gezet.

Vorige week oordeelde de rechtbank in Den Bosch dat het risico op besmetting niet groot genoeg is om een uitzetverbod op te leggen. De advocaat van de man, Rob van den Berg, stapte vervolgens naar het Europees Hof.

Het hof heeft nu dus ook besloten dat de man terug mag naar Liberia. Hij heeft vijftien jaar in Nederland gewoond en heeft naar eigen zeggen geen familie of vrienden meer in Liberia.

Opschorten

Uitgeprocedeerde asielzoekers worden vanuit Nederland uitgezet naar landen waar de ebolacrisis heerst. In andere landen - zoals België - geldt een tijdelijk een uitzetstop.

Volgens de laatste cijfers van gezondheidsorganisatie WHO zijn er in Liberia 4.665 gevallen van ebola-besmetting geregistreerd. 2.705 personen zijn aan de gevolgen van het virus overleden. In Liberia wonen iets meer dan 4 miljoen mensen. Ongeveer één op de duizend Liberianen is besmet geraakt met het virus. 

Tweede Kamer

Woensdag debatteert de Kamer onder andere over uitzettingen naar gebieden waar ebola heerst. Samen met de SP, ChristenUnie, en GroenLinks zal D66 staatssecretaris Fred Teeven (Justitie) vragen de uitzetting op te schorten.

De VVD wil niet inhoudelijk op de zaak reageren. "Wij reageren nooit op individuele zaken", aldus Kamerlid Malik Azmani. "In zijn algemeenheid steunen wij de lijn van Teeven, namelijk dat er geen aanwijzingen zijn van direct gevaar voor lijf en lede wanneer iemand terugkeert."

D66-Kamerlid Gerard Schouw noemt de uitzetting van de Liberiaan "zeer onverstandig". "Schort de uitzetting voor even op", zou Schouw aan Teeven willen vragen. 

Dat betekent echter niet dat deze man in Nederland mag blijven. "Uitgeprocedeerd is uitgeprocedeerd. Maar we moeten niet mensen in een situatie brengen waar de gezondheidsrisico's zo hoog zijn." 

Sharon Gesthuizen (SP) noemt de uitspraak "heel teleurstellend". "Vooral omdat Liberia zelf heeft gevraagd geen mensen meer terug te sturen." Dat maakt duidelijk dat het land de situatie niet onder controle heeft, aldus de SP'er. "Australië gaat zelfs zo ver om reizigers uit ebolalanden te weren."