De vorige week overleden cabaretier Seth Gaaikema is maandagmiddag begraven in Amsterdam.

In het bijzijn van familie, vrienden, bekenden en fans arriveerde de blauwe kist met zijn lichaam rond 16.30 uur bij begraafplaats Zorgvlied. Daar werd hij naar zijn laatste rustplaats gebracht.

Eerder op de middag had een afscheidsdienst plaats in de Westerkerk. Gaaikemas zus Jolan, die ook predikante is, ging de ruim twee uur durende bijeenkomst voor. Ze vertelde over de jeugdjaren van Seth - hoe hij vroeger al 'proefvoorstellingen' gaf.

Ook andere goede vrienden zoals Huub Oosterhuis, Wim Hazeu en Jacques d'Ancona haalden herinneringen op. Daarnaast klonken er liedjes en gedichten van de cabaretier, zoals Pastorie en Verliefd & Verloren

Jacques d'Ancona haalde herinneringen op uit Gaaikemas jaren in Groningen, waar hij opgroeide. Zo memoreerde hij diens eerste optreden eind jaren 50.

Hij speelde op een klein podium een programma met liedjes en woordgrappen. "Het markeerde de richting die hij in zou slaan." D'Ancona omschreef Gaaikema als een "nationaal kunstenaar van internationale allure".

Gele sticker

Schrijver Wim Hazeu, 38 jaar bevriend, droeg vijf gedichten van Gaaikema voor, die de cabaretier zelf ooit in een ver verleden met een gele sticker had gemarkeerd.

Theoloog en dichter Huub Oosterhuis, die hem in 1958 leerde kennen bij het begin van de studie Nederlandse taal- en letterkunde, zei dat Gaaikema verlangde naar erkenning.

"Soms kreeg hij geen erkenning, soms veel en warm. Hij ging daar niet in op, dat maakte hem bescheiden, vriendelijk en hield hem jong." Ook Gaaikema's man Peter sprak warme woorden. Er klonk applaus toen de kist de kerk werd uitgedragen.

Bijeenkomst

Na de afscheidsdienst ging de kist vanaf de Prinsengracht in een boot naar de begraafplaats. Vanaf 18.00 uur is er nog een condoleancebijeenkomst voor genodigden in het DeLaMar Theater.

Gaaikema overleed vorige week op 75-jarige leeftijd aan hartproblemen.

Bekijk de aankomst van de gasten:

Profiel Seth Gaaikema: Het Spaanse graan heeft de orkaan doorstaan