De politie beraadt zich op disciplinaire en strafrechtelijke maatregelen tegen een Rotterdamse agent die zich laatdunkend over de Islam en moslims heeft uitgelaten.

Politieagent Nico G., docent bij de regio Rotterdam Rijnmond, schreef op Facebook: "Ik ben helemaal klaar met die k islamieten. Ik hoop dat ze zeer snel een langzame pijnlijke dood sterven. Oftewel dood aan de islam!!!

Het bewuste Facebook-bericht is inmiddels verwijderd, maar daarvoor door NU.nl ingezien. 

Een woordvoerder van de politie zegt vrijdagmiddag dat het korps de "kwetsende uitspraken betreurt" en dat de politie zich distantieert zich van de uitspraken van G..

"De medewerker is hier direct op aangesproken dit zal mogelijk disciplinaire of strafrechtelijke gevolgen voor hem hebben", zegt de woordvoerder, "Het korps legt de zaak bovendien voor aan het Openbaar Ministerie (OM) dat bepaalt of er een strafrechtelijk onderzoek zal worden ingesteld."

Spijt

G. zegt in een reactie tegenover NU.nl "heel veel spijt" te hebben. "Het was een domme opmerking. Ik had dit niet moeten doen, zo ben ik niet."

Hij plaatste de opmerking na het zien van een video waarop een vrouw gestenigd werd. G. wilde met zijn opmerking uiting geven aan "de emoties die hij op dat moment als burger voelde", zegt hij.

"Ik respecteer iedereen, dat geef ik mijn leerlingen ook mee. De politie heeft hier niets mee te maken. Dit was een domme reactie."

Beroepscode

De woordvoerder van de politie benadrukt dat het gaat om een bericht op het privé-account van de agent. Maar dat betekent volgens de zegsman niet dat hij zich niet daar ook aan de beroepscode van de politie moet houden. "Een politieman hoort voorbeeldgedrag te vertonen. Politieman ben je ook 24 uur per dag, zeven dagen in de week."

PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch is geschokt door de uitlatingen. "Dit past niet bij het gedrag dat van een politieagent verwacht mag worden." Marcouch maakt zich al langer druk om het optreden van de politie richting minderheden in de samenleving.

Volgens Marcouch zijn de uitspraken nog kwalijker, omdat G. politieagenten in opleiding doceert. "Zo iemand moet een voorbeeld voor jonge mensen zijn", aldus Marcouch. "De politie moet integer handelen naar alle bevolkingsgroepen."

Hij wijt dit soort uitglijders aan het gebrek aan diversiteit bij de politie. "Meer diversiteit zorgt ervoor dat dit soort uitingen van haat en nijd onderling gecorrigeerd kan worden."