Vrijdagmiddag stond er om 16.30 uur in het hele land 150 kilometer file. Oorzaak is het einde van de herfstvakantie, waardoor veel mensen terugkeren naar huis. 

Ook regen en ongelukken zorgen voor vertraging meldt de Verkeersinformatiedienst (VID) tegenover NU.nl. Op een normale vrijdag staat er rond 17.00 uur 75 kilometer file.

"Ook hebben we een nieuw probleem op de Afsluitdijk", zei de woordvoerder. Automobilisten op de A7 bij Den Oever hadden vrijdagmiddag last van file omdat de brug over de Stevinsluizen niet meer dicht kon door een technische storing.

De weg, over de Afsluitdijk, was in beide richtingen een tijdlang afgesloten. Volgens Rijkswaterstaat ging de weg in beide richtingen rond 17.00 uur weer open. Toen was de technische storing aan de brug verholpen.

Normale vrijdag

De verwachting is dat de files de komende uren nog wel verder toenemen.

De grootste knelpunten bevinden zich momenteel op de A1 van Amsterdam naar Amersfoort en op de A2 bij Eindhoven.

Ook op de A16 bij Rotterdam en op de A28 bij Nijkerk hebben automobilisten te maken met vertragingen.

Verder staat er ruim tien kilometer file op de A12 bij Utrecht door problemen met het wegdek. 

Avondspits

Het drukste moment van de dag wordt om 17.30 uur verwacht. Dan schat de VID ongeveer 250 kilometer file.

Het terugkerend vakantieverkeer zal ook rondom de A58 bij Breda en de A27 bij Tilburg voor verstoppingen zorgen.

De schoolvakanties in het noorden van het land liepen eerder al ten einde. Om de drukte te spreiden hebben scholen in de regio's Noord-, Midden- en Zuid-Nederland niet allemaal tegelijk vakantie. Meer dan een miljoen Nederlanders gingen de afgelopen weken op vakantie, van wie ongeveer zevenhonderdduizend in eigen land. 

Regenradar

Bekijk de actuele verkeersinformatie