Utrechters die aan of in de buurt van de Maliebaan wonen, zijn deze week opgeschrikt door een brief waarin wordt gemeld dat er een NSB-museum in hun buurt komt. 

Het hoofdkantoor van de Nationaal-Socialistische Beweging was gevestigd aan de Maliebaan. In de huis-aan-huis verspreide brief wordt gevraagd om oude NSB-spullen en dagboeken en brieven van NSB'ers.

Het NSB-museum zou in het voormalige hoofdkantoor openen. Op dat adres is echter een kinderdagverblijf gehuisvest.

Er bestaan absoluut geen plannen voor de opening van een NSB-museum en daarom heeft het kinderdagverblijf melding van de brief gedaan bij de politie. Die onderzoekt de zaak, aldus een woordvoerster vrijdag.

Nabestaanden

De brief ziet er zeer verzorgd uit, compleet met een eigen logo. In de tekst staat onder meer dat er tegenwoordig minder in termen van 'goed' en 'fout' over de Tweede Wereldoorlog wordt gedacht.

De NSB was oorspronkelijk een Oranjegezinde en vaderlandslievende partij, die pas in de oorlog anti-semitisch werd, aldus de briefschrijvers. Het museum zou speciaal aandacht gaan besteden aan nabestaanden van NSB'ers na de oorlog.

''Het is nog de vraag of er sprake is van een strafbaar feit'', zegt de politie. ''Het kan een grap zijn, er kan een verward iemand achter zitten, maar het kan ook een moedwillige actie zijn. Of er is een tikfout gemaakt in het adres. We zoeken de opsteller van deze brief.''

Goed idee

Historicus Chris van der Heijden van de Hogeschool Utrecht bepleitte vrijdag voor RTV Utrecht dat het een goed idee zou zijn daadwerkelijk een expositie aan de NSB te wijden. "Ieder mens kan een slachtoffer worden, een omstander blijven of een dader zijn," aldus Van der Heijden, wiens vader lid was van de NSB en de Waffen-SS.

De historicus schreef onder meer het boek 'Grijs verleden' over hoe de Tweede Wereldoorlog een moreel kompas werd om mensen tot op de dag van vandaag in te delen in 'goed' en 'fout'

 Eerder pleitte Van der Heijden al eens vergeefs voor een 'dadermuseum' met aandacht voor de NSB, maar ook voor onder meer oorlogsmisdaden zoals in de Abu Ghraibgevangenis in Irak, voor kindsoldaten in Afrika en voor wat er in Guantanamo Bay gebeurt.