Tegen ieder van de drie mannen die worden beschuldigd van betrokkenheid bij de poging om toenmalig advocaat Marcel S. dood te schieten is vrijdag tien jaar celstraf geëist.

Marcel S. werd in februari 2013 voor zijn huis in Waalre van dichtbij beschoten. Hij wist de kogel te ontwijken en raakte slechts lichtgewond.

De aanslag is volgens de officier van justitie uitgevoerd door de 29-jarige Patrick de J. uit Mierlo. Op de fiets die hoogstwaarschijnlijk door de schutter in de buurt in het water werd gedumpt is zijn DNA aangetroffen.

Aanklaagster Karin Gerritsen denkt de betrokkenheid van de medeverdachten te kunnen bewijzen omdat hun auto’s voorafgaand zeker tien keer in de buurt van de plek van de aanslag zijn gezien en gesignaleerd. Ze oordeelt dat de drie verdachten de liquidatiepoging samen wekenlang uitgebreid hebben voorbereid.

Motief

Het motief voor de aanslag is niet duidelijk. De drie verdachten ontkennen dat ze betrokken zijn geweest. De advocaat en de verdachten kennen elkaar niet. ''Iemand heeft opdracht gegeven om Marcel S. te vermoorden’’, concludeert de aanklaagster. De opdrachtgever is niet gevonden.

Er wordt een verband vermoed met de moord op de Eindhovense drugsbaas Aran de Jong. Marcel S. was zakelijk betrokken bij een vakantiepark dat werd geërfd door Aran de Jong en zijn broer. Marcel S. werd beschoten nadat hij de broer van Aran de Jong had beschuldigd van fraude.

Na de aanslag en een brandstichting in zijn kantoor werd Marcel S. maandenlang streng beveiligd. Begin dit jaar stopte hij als advocaat. De ex-advocaat en zakenman is zelf verdachte in een onderzoek naar faillissementsfraude en valsheid in geschrifte en zat daarom in 2012 een paar dagen vast.

De uitspraak van de rechtbank in Den Bosch staat gepland op 14 november.