De families van de slachtoffers van het dug-outongeluk in Twijzel stappen naar de rechter om ervoor te zorgen dat de gemeente toch wordt vervolgd.

Hun advocaat vindt dat het Openbaar Ministerie (OM) de gemeente Achtkarspelen uit de wind houdt door geen strafrechtelijke vervolging in te stellen.

Dat zei advocaat Liesbeth Poortman-de Boer vrijdag. Woensdag maakte het OM bekend de gemeente en voetbalvereniging SC Twijzel niet te vervolgen voor het instorten van de dug-out, omdat er onvoldoende bewijs is van schuld.

Volgens Poortman-de Boer is dat onzin. ''De gemeente wist dat de dug-out beschadigd was, maar deed niets.'' De burgemeester had na het ongeluk regelmatig overleg met het OM. Daardoor is er in ieder geval ''de schijn van belangenverstrengeling'', meent Poortman. ''Een andere afdeling van het OM moet deze zaak behandelen.''

Het gerechtshof zal uitspraak doen of het OM toch moet vervolgen. De gemeente Achtkarspelen wacht het af, liet een woordvoerder weten. De gemeente heeft de aansprakelijkheid voor de gevolgen van het ongeluk erkend. Over schadevergoeding wordt nog onderhandeld.

Bij het ongeluk in mei kwam een 10-jarig meisje om en raakten vijf kinderen gewond. De slachtoffers deden mee aan een korfbaltoernooi van meerdere Friese basisscholen. Tijdens het ongeluk zaten ze niet in de dug-out, maar erbovenop.