Voor veel asielzoekers met een verblijfsvergunning is het vrijwel onmogelijk om Nederlander te worden. Dat stelt VluchtelingenWerk Nederland (VWN) in een rapport dat vrijdag verschijnt.

Het gaat volgens de organisatie om 21.000 asielzoekers die dankzij het generaal pardon uit 2007 in Nederland mogen blijven. Zij beschikken niet over een paspoort en geboorte-akte uit hun land van herkomst die nodig zijn om een Nederlands paspoort te kunnen krijgen.

Voor de verblijfsvergunning die ze in 2007 kregen waren de documenten niet nodig. Volgens VWN lopen de 'pardonners' die niet voor naturalisatie in aanmerking komen tegen veel praktische problemen aan. Zo mogen ze niet stemmen, niet reizen en hebben ze moeite om een baan te vinden.

Mensen met een verblijfsvergunning kunnen na vijf jaar Nederlander worden als ze de vereiste documenten kunnen overleggen.

Bij het verlenen van het pardon in 2007 was al duidelijk dat veel asielzoekers hun paspoort en geboorte-akte niet meer hadden. Voor velen is het onmogelijk om naar het land van herkomst te reizen en zo alsnog aan de papieren te komen, aldus VWN.

Kinderpardon

Kinderen die in Nederland mogen blijven op grond van het kinderpardon lopen volgens VWN tegen dezelfde problemen op.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie zegt dat het procedure handhaaft om identiteitsfraude te voorkomen. De PvdA dringt er bij staatssecretaris Teeven op aan te kijken of de 'pardonners' alsnog Nederlander kunnen worden.