Een 16-jarig meisje uit Enschede moet zes weken gevangenisstraf krijgen omdat ze een 14-jarige medescholiere in juni van dit jaar tegen haar hoofd en rug schopte.

Dat eiste de officier van justitie donderdag voor de rechtbank in Almelo. Van de mishandeling verscheen een filmpje op Facebook.

Het meisje, dat 15 jaar was ten tijde van de mishandeling, zou ook een werkstraf van negentig uur moeten krijgen en een voorwaardelijke celstraf van drie maanden met een proeftijd van twee jaar.

De leerlinge van een school voor agrarisch onderwijs mishandelde haar slachtoffer ook al in april.

Nadat het filmpje op Facebook verscheen, ontstond grote ophef. De school stuurde het meisje weg en verzocht iedereen om het filmpje van sociale media te verwijderen.

Media-aandacht

Het Openbaar Ministerie heeft rekening gehouden met alle media-aandacht, maar wil met de strafeis een ''krachtig signaal'' uitzenden. Wie meewerkt aan zoiets, loopt kans op strafrechtelijke vervolging. Niet alleen de dader, maar ook degenen die meehelpen zijn strafbaar, aldus het OM.

Twee meisjes, die het slachtoffer meelokten naar een veldje waar ze werd geschopt, een medeplichtig meisje en een jongen die het incident filmde, komen later voor de rechter. Deze verdachten waren in juni allemaal 14 jaar.