Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam houdt een ''groot vertrouwen'' in de organisatie van het Amsterdam Dance Event (ADE).

''Ze hebben hun verantwoordelijkheid volgens mij gewoon goed genomen'', zei de burgemeester donderdag tegen de gemeenteraad. ''Behalve voor de nabestaanden is het ook voor de organisatie heel verdrietig.''

Tijdens het evenement overleden twee mannen en een vrouw. In het geval van de vrouw werd eerder al vastgesteld dat zij xtc had genomen. Aan welke drugs de mannen zijn overleden en of het gaat om vervuilde drugs zal verder onderzoek moeten uitwijzen. De overledenen kochten de drugs niet bij dezelfde persoon.

Van der Laan zei dat het ADE geen controlerende rol heeft, maar dat de verantwoordelijkheid voor het drugsgebruik op de feesten ligt bij de houders van evenementenvergunningen en exploitanten van clubs. Volgens de burgemeester heeft de organisatie al veel gedaan, zoals het faciliteren van gratis water.

Geen conclusies

Van der Laan wil nog geen conclusies trekken over maatregelen in de toekomst zolang er nog een onderzoek loopt naar de exacte doodsoorzaak van de slachtoffers. Wel deelde hij de mening van de gemeenteraad dat de stad ''sterk moeten inzetten op voorlichting''.

Ook wil hij dat bij het verstrekken van een exploitatievergunning aan horecaondernemers de voorwaarde wordt gesteld dat er op feesten voldoende gratis drinkwater en tappunten beschikbaar zijn. Die voorwaarde geldt al wel bij het verlenen van een evenementenvergunning.

Drugstest

Hij zei moeite te hebben met meer controle en handhaving. ''We hebben al zó veel dingen in de stad die we moeten controleren en handhaven.'' Ook kan strengere controle op drugsgebruik ertoe leiden dat festivalgangers de pillen van tevoren al slikken.

Zodra de conclusies op tafel liggen, kijkt de hoofdstad onder meer naar het testen van drugs bij de ingang van de feesten. De partijen in de Amsterdamse gemeenteraad zijn hierover verdeeld.

Niet in alle gevallen kunnen de drugs worden getest, en het zou bezoekers kunnen aanmoedigen pillen te slikken omdat het 'veilig' zou zijn. Zo'n 60 procent van de bezoekers aan dancefeesten zou nu drugs gebruiken, verklaarde D66.