Een bende van vijf jonge mannen is opgepakt voor het plegen van meerdere gewelddadige straatroven in de Amsterdamse Bijlmer.

Zij hadden het vooral op personen gemunt met gouden kettingen en andere sieraden en waren actief rond de Amsterdamse Poort, een winkelcentrum in Amsterdam-Zuidoost.

Ze werden op 14 oktober in de cel gestopt, maar justitie maakte de aanhoudingen pas donderdag bekend. Bij huiszoekingen in zeven woningen vonden agenten vuurwapens en verschillende sieraden, die vermoedelijk van diefstal afkomstig zijn.

De verdachten, in de leeftijd van negentien en twintig jaar, werkten volgens justitie ''in een goed georganiseerde groep''.

De mannen hadden een vaste werkwijze. Slachtoffers werden vanaf de Amsterdamse Poort gevolgd en vervolgens met geweld van hun eigendommen beroofd.

Gestoken

De politie kreeg de groep in beeld na een gewelddadige beroving op 10 september. Daarbij werd een 63-jarige man meerdere keren gestoken en beroofd van zijn gouden ketting en armband. Het slachtoffer werd in het ziekenhuis behandeld voor zijn verwondingen.

Met behulp van camerabeelden van het gebied rond het winkelcentrum kwamen meer verdachten in beeld. Justitie sluit niet uit dat er nog meer personen worden opgepakt.