Bij een ongeluk op de A12 bij Woerden is in de nacht van woensdag op donderdag een 51-jarige wegwerker uit Tilburg om het leven gekomen. Een andere wegwerker is zwaargewond geraakt.

Een man (34) uit Lelystad is aangehouden. Dat meldt de politie die heeft onderzocht wat er is gebeurd. Het ongeluk zorgde voor enorme files in de Randstad.

De man uit Lelystad reed in zijn vrachtauto en botste daarmee op een zogenoemde botsabsorber of pijlwagen. Dat is een voertuig dat wordt gebruikt om botsingen op te vangen, ter bescherming van de mensen die op en aan de weg werken. De wagens staan vaak vooraan wegafzettingen en geven met verlichte pijlen ook de rijrichting aan.

De bestuurder van de pijlwagen, een man (56) uit Gameren, raakte ernstig gewond.

Daarna schoven de vrachtauto en de pijlwagen door en botsten op een tweede pijlwagen waar juist een aanhanger aan werd gekoppeld. De man uit Tilburg raakte bekneld tussen de aanhanger en de pijlwagen. Hij overleed ter plekke. De bestuurder van de tweede pijlwagen liep geen verwondingen op.

De truckchauffeur had overigens niet gedronken. Hij en de tweede wegwerker liggen in het ziekenhuis.

De om het leven gekomen wegwerker was niet in dienst van Rijkswaterstaat, maar voerde daar wel in opdracht van de dienst voor een aannemer werkzaamheden uit. Het ging om regulier onderhoud.

Afgesloten

De A12 was gedurende de ochtendspits lange tijd afgesloten in de richting van Rotterdam en Den Haag. Rond 9.15 gingen alle rijstroken weer open, meldt de ANWB. Het duurde vervolgens ruim een half uur voor alle files waren opgelost.

Het verkeer wordt omgeleid, onder andere via de A1, A9 en A4 (naar Den Haag), en via de A27 en de A15 (naar Rotterdam). Dat levert een vertraging op van tussen de dertig minuten en een uur.

Rijkswaterstaat voorzag donderdagochtend al een enorme drukte op de weg rond Utrecht en adviseert mensen die via Utrecht naar Den Haag en Rotterdam moeten zelfs thuis te blijven. 

Bekijk beelden van het ongeval:

Files

Op de A4 en de A2 stonden nog wel lange files door andere ongelukken. Op de A4 stond rond 9.15 uur nog 18 kilometer file richting Amsterdam tussen Hoogmade en de Schipholtunnel. Op de A2 stond richting Den Bosch 12 kilometer file.

Op de A12, waar na 9 uur de weg weer werd vrijgegeven, stond nog een file van enkele kilometers, maar die verdween na de opening van de weg snel. Ook op de A27, waar eerder meer dan 15 kilometer stond, ging het ''heel snel de goede kant op'', aldus de ANWB. Dat geldt ook voor de A15.

Bekijk de actuele verkeersinformatie