De Inspectie SZW (de voormalige Arbeidsinspectie) bekijkt de situatie bij de ambulancezorg in Amsterdam na een rapport van vakbond Abvakabo FNV. Dat zei een woordvoerder woensdag.

Dat zei een woordvoerder woensdag. De Inspectie voert gesprekken met betrokkenen en besluit daarna of er een officieel onderzoek wordt ingesteld.

Abvakabo FNV trok vorige week bij de Inspectie aan de bel over de arbeidsomstandigheden bij de ambulancezorg in de hoofdstad. Medewerkers klagen over de hoge werkdruk, verouderd materiaal en langere aanrijtijden.

Dit zou gevolgen hebben voor de veiligheid en het herstel van patiënten. Zo melden medewerkers dat de 14 jaar oude hartapparatuur geen cardiogrammen meer verzendt, waardoor de behandeling van een patiënt vertraging oploopt.

Niet tevreden

De vakbond sloeg een jaar geleden ook alarm over de problemen bij de ambulancedienst. ''Daar werd niet naar tevredenheid van de medewerkers op gereageerd'', laat Abvakabo FNV nu weten. ''Zelfs niet toen publiekelijk het vertrouwen in de directie werd opgezegd.''

De bond bleef de afgelopen maanden signalen ontvangen over ''verslechteringen van de werkomstandigheden en de kwaliteit van de zorg''.

Daarom is besloten de meldingen te bundelen en aan te bieden aan de Inspectie SZW. De vakbond probeert ook de Inspectie voor de Gezondheidszorg over te halen een onderzoek in te stellen naar de ambulancezorg in Amsterdam.