In Kampen is woensdagmorgen het luchtalarm afgegaan om inwoners te waarschuwen voor licht schadelijke rookwolken. De brand bij een afval- en schrootbedrijf aan de Haatlandhaven duurde bijna de hele dag.

De brand was rond 23.45 uur geblust.

In de rookwolken die over de stad trokken, werd blauwzuurgas gemeten. Het gaat volgens de brandweer en de geneeskundige dienst (GHOR) om een lage, niet-dodelijke concentratie van het zeer giftige cyanide.

In de rook die vrijkwam werd blauwzuurgas gemeten. Het zeer giftige gas is volgens de brandweer en de geneeskundige dienst alleen in hele lage concentraties vrijgekomen.

Omdat niet bekend was welke materialen precies in de afvalberg voorkomen, waarschuwden brandweer en gemeente meteen dat omwonenden ramen en deuren moesten sluiten en de ventilatie moesten uitschakelen. Toen bleek dat dikke rookwolken over de stad trokken, is er luchtalarm via de sirenes gegeven en een NL Alertbericht verspreid.

De brand veroorzaakte in de wijde regio een hinderlijke stank, die zelfs op de Veluwe werd geroken. Verschillende scholen stuurden leerlingen naar huis. Anderen hielden de kinderen juist binnen totdat er officieel toestemming was gegeven om ze te laten gaan.

Blauwzuurgas

Blauwzuurgas ontstaat als chemisch afval of plastic wordt verbrand. Als binnen enkele seconden een hoge concentratie wordt ingeademd, kan het gas dodelijk zijn. Symptomen zijn krachtverlies, hoofdpijn, verwarring, braken en een daling van de bloeddruk. Het gas ruikt naar bittere amandelen.

Als een uur na de blootstelling aan het gas geen of weinig symptomen optreden, is de kans klein dat nog een levensbedreigende situatie ontstaat. Zijn wel symptomen waarneembaar, dan wordt aangeraden in de frisse lucht te gaan staan.

Bliksem

Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend. De eigenaar van het schrootbedrijf dacht aan blikseminslag in de nacht van dinsdag op woensdag.

Bij schrootbedrijf Regelink lagen allerlei soorten afval en schroot opgeslagen. Het bedrijf is in 2011 veroordeeld voor fraude met de opslag van chemisch afval.

Bekijk de eerste beelden van de brand:

 

Upload foto's van dit nieuws op NUfoto