Door hoogwater als gevolg van de eerste herfststorm zijn woensdagmorgen de kades van een aantal havens langs de Waddenkust onder water gelopen, zoals in Harlingen, Oudeschild op Texel en op Terschelling.

De waterstand in Noord-Nederland zakt inmiddels weer. De hoogste waterstand werd in Delfzijl gemeten. Het water kwam hier tot 4,02 meter boven NAP. Eerder werd hier een waterstand van 4,11 meter verwacht.

De dijkbewaking is inmiddels opgeheven, wel zijn hier de dijkdoorgangen nog gesloten. Die gaan naar verwachting woensdagmiddag weer open. Deze zogenoemde coupures werden dinsdag gesloten wegens het wassende water. 

Controleurs gaan woensdagmiddag de dijken langs de Waddenzeekust en de eilanden inspecteren als het water verder is gezakt. Voor zover nu bekend lijkt de schade aan de dijken mee te vallen, zegt een woordvoerster.

Hoogwater als gevolg van herfststorm

Door hoogwater als gevolg van de eerste herfststorm zijn woensdagmorgen de kades van een aantal havens langs de Waddenkust onder water gelopen, zoals in Harlingen, Oudeschild op Texel en op Terschelling. Het vertrekpunt van het veer naar Vlieland in Harlingen is ook onder water gelopen. © NU.nl/Arjan Berkhuysen
Op het strand van Zandvoort zijn de gevolgen van de herfststorm goed zichtbaar. © NU.nl/Layla Wijsmuller-Vafi
Door hoogwater als gevolg van de eerste herfststorm is ook de kade van Oudeschild op Texel ondergelopen. © NU.nl/Pieter Musch
Kwallen liggen op de kade van Harlingen. Door de hoge waterstanden is een aantal veerdiensten van en naar de Waddeneilanden verstoord. © NU.nl/@ArjanBerkhuysen
Een windsurfer surft over de ondergelopen kade van Terschelling. © NU.nl/Erik @CJensma
De ondergelopen kade in West-Terschelling. Vooralsnog heeft het hoogwater in het noorden van het land geen problemen opgeleverd. De dijkbewaking langs de Waddenzeekust en op de Waddeneilanden wordt in de loop van de ochtend weer afgebouwd. © NU.nl/Barbara Zonjee
Door hoge waterstanden zijn in de nacht van dinsdag op woensdag op verschillende plekken in en rondom Rotterdam kades en straten onder water gelopen. © NU.nl/Dirk van't Hof
De kade in West-Terschelling is ondergelopen. © NU.nl/Albert Wester
Dinsdagavond trokken onweersbuien vanuit de Noordzee richting het oosten van Nederland. © NU.nl/eus driessen
Hoogwater in Hoek van Holland rond 2.30 uur. © NU.nl/Dirk van't Hof
Hoog water in de Koningin Wilhelminahaven van Vlaardingen. © ANP
Op verschillende plekken in Vlaardingen zijn kades en straten onder water gelopen. © ANP
Hoog water op Scheveningen. Door de storm en de hoge waterstanden is de Tweede Haven onder water komen te staan. © ANP
De Hollandse IJsselkering is vanwege de storm en het hoge water afgesloten. Het rode licht geeft aan dat de kering gesloten is en dat de omwonenden kunnen zien dat ze worden beschermd tegen het water. © ANP
In Tilburg werd een boom uit de grond gerukt door de storm. Een auto raakte hierbij ernstig beschadigd. © NU.nl/Koen Wouters
Fietsers trotseren het stormachtige weer in Amsterdam. © ANP
De pier in IJmuiden is afgesloten vanwege de herfststorm. © ANP

Eerste herfststorm

Op station Hoek van Holland was er in de nacht van dinsdag op woensdag sprake van 9 Beaufort en werd de zwaarste windstoot gemeten, namelijk een van 108 kilometer per uur. Daarmee is officieel sprake van de eerste herfststorm.

Even was er zelfs sprake van windkracht 10. Ook in IJmuiden en Lauwersoog en op Vlieland werd windkracht 9 gemeten. In 2013 was de eerste najaarsstorm op 28 oktober, toen werd zelfs windkracht 11 gemeten.

De dijkbewaking was ingesteld van Harlingen tot Delfzijl. In Delfzijl zijn dinsdag al dijkdoorgangen gesloten. De zogeheten coupures gaan dicht zodra het water hoger staat dan drie meter boven NAP. 

Rotterdam

Door hoge waterstanden zijn in de nacht van dinsdag op woensdag op verschillende plekken in en rondom Rotterdam kades en straten onder water gelopen.

Het ging vooral om twee wijken in Rotterdam en delen van Vlaardingen, Schiedam en Maassluis. Dat meldt rijnmondveilig.nl, het informatieplatform van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond.

De gemeente Dordrecht liet weten dat de hoge waterstanden gevolgen konden hebben voor delen van het historisch havengebied. Bewoners en ondernemers werd geadviseerd om zich voor te bereiden op hoogwater en er werden zandzakken uitgedeeld.

"Uiteindelijk viel het mee en ging het water rond 5.00 uur weer zakken", laat een woordvoerder aan NU.nl weten. "Er zijn niet zo veel meldingen van hoogwater binnengekomen en het is dan ook niet nodig geweest om kelders leeg te pompen."

Bekijk beeld van het hoge water in de regio Rotterdam:

Waterkeringen

Rond 4.00 uur werd de hoogste waterstand in Zuid-Holland bereikt. Bij het meetpunt in Rotterdam kwam het water tot 2,71 meter boven NAP. Als het waterpeil daar boven de drie meter was gekomen, zou de Maeslantkering sluiten.

De laatste keer dat de waterkering dicht moest vanwege hoogwater was in 2007, maar toen was het waterpeil lager. De schuiven van de Oosterscheldekering en de Hollandse IJsselkering zijn dinsdagavond wel gesloten vanwege hoogwater. Woensdagochtend even na 8.00 uur werd de Oosterscheldekering weer geopend. De waterstand aan de Noordzeezijde is gelijk aan de Oosterscheldezijde en daarmee is het gevaar geweken.

De laatste keer was tijdens de grote herfststorm op 5 en 6 december vorig jaar.

Schade

De storm heeft relatief weinig schade veroorzaakt. Het Verbond van Verzekeraars schat de totale schade op niet veel meer dan 2 miljoen euro, liet een woordvoerder woensdag weten. ''Het valt erg mee, zeker vergeleken met de storm van vorig jaar rond deze tijd. Toen bedroeg de schade meer dan 100 miljoen euro'', aldus de zegsman van het verbond. De wind raasde volgens hem toen over het hele land met veel hogere snelheden.

Bij verzekeraar Interpolis kwamen er slechts 360 schademeldingen binnen. ''Dat is niet veel. Bij de storm vorig jaar waren dat er meer dan 14.000'', aldus een woordvoerster. ''We weten de totale schade nog niet, maar het zal niet veel meer dan 3 ton bedragen.'' De meldingen gaan vooral over waterschades en omgevallen bomen.

Sleepboot

Een sleepboot verloor dinsdagavond op de Noordzee, zeventig kilometer ten noordwesten van Den Helder, zijn sleep in de storm. De duwbak is woensdag weer vastgemaakt aan de sleper. Dat maakt de kustwacht bekend.

Met behulp van een helikopter zijn vier mensen neergelaten op de 135 meter lange duwbak om de sleepkabel weer te bevestigen.
 
De bak, geladen met vijftienduizend ton stenen, was zeventig kilometer ten noordwesten van Den Helder losgeslagen en naar het zuiden afgedreven. De bak passeerde twee platformen, maar vormde hiervoor geen gevaar. Schepen in de buurt waren gewaarschuwd. 

Veerdiensten

Door de hoge waterstanden was een aantal veerdiensten van en naar de Waddeneilanden verstoord. Door het hoge water was laden en lossen niet goed mogelijk. 

De veerdiensten Ameland-Holwerd en Lauwersoog-Schiermonnikoog lagen er woensdagmorgen uit. Ook de autoveren Terschelling-Harlingen en Vlieland-Harlingen lagen uit de vaart. Later op de dag wordt dat met extra afvaarten gecompenseerd. 

De veerboten van en naar de Waddeneilanden varen woensdagmiddag weer volgens de gewone dienstregeling. Dan worden ook extra afvaarten ingezet om het gemis van de ochtend op te vangen.

Regenradar