Het Laurentius Ziekenhuis in Roermond ontkent dat sprake zou zijn van achterstallig onderhoud van het noodaggregaat.

Volgens een woordvoerster van het ziekenhuis wordt het aggregaat twaalf keer per jaar getest, en heeft het tot nog toe altijd goed gedraaid.

''We hebben al een paar keer een korte stroomuitval gehad in het ziekenhuis, en toen heeft het noodaggregaat goed gefunctioneerd'', zei de woordvoerster. Zij zei dat het ziekenhuis nog onderzoekt waarom de noodstroomvoorziening dinsdag dienst weigerde.

Volgens een woordvoerder van gespecialiseerd elektrotechnisch bedrijf B&A Services in Houten werkt de startmotor van een noodaggregaat op accu's. Die moeten geregeld gecontroleerd worden, en als ze te oud zijn vervangen worden.

''Blijkbaar heeft de accu dienst geweigerd'', aldus deze woordvoerder. ''Dan lijkt het op achterstallig onderhoud.''

Eigen aan techniek

TNO-onderzoeker Reinout Hensbroek laat in een reactie op het uitvallen van het noodaggregaat weten dat het "eigen is aan techniek dat hij kan falen. Dat wil niet zeggen dat er iets mis mee is.''

Het noodaggregaat van het ziekenhuis startte niet toen het elektriciteitsnetwerk uitviel, waardoor acht patiënten naar andere ziekenhuizen moesten worden gebracht. ''Als een auto net een grote beurt heeft gehad, kan die de volgende dag ook nog een hik vertonen.''

Veel aandacht

In ziekenhuizen is er veel aandacht voor noodstroomvoorzieningen, weet Hensbroek. Hij deed onderzoek naar noodstroom in ziekenhuizen en schreef daar in 2012 een rapport over.

''Ook als de noodstroom het om de een of andere reden niet doet, is de medische staf erin getraind om dat op te vangen. Bijvoorbeeld door met de hand te beademen. Ook zijn veel medische apparaten voorzien van batterijen, zodat ze niet ophouden met werken als er geen elektriciteit is.''

De Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuizen (NVZ) heeft haar leden een paar jaar geleden gewezen op de kwetsbaarheid van noodstroomvoorzieningen. ''Dit is een prima moment voor andere ziekenhuizen om hier weer eens goed naar te kijken'', zei een NVZ-woordvoerder dinsdag.