Hoewel dinsdagmiddag in Hoek van Holland windkracht 9 is gemeten en de eerste najaarsstorm van 2014 daarmee een feit is, blijven de gevolgen vooralsnog beperkt tot kleine schades.

Vooral in de kustgebieden kunnen windstoten van 80 tot 100 kilometer per uur voorkomen en kan het in de loop van de avond harder gaan waaien. De najaarsstorm houdt volgens het KNMI tot woensdagochtend aan.

De schuiven van de Oosterscheldekering worden dinsdagavond gesloten vanwege de storm, laat Rijkswaterstaat weten. "Om 21.45 uur is op de knop gedrukt. Het sluiten van de schuiven neemt een uur tot anderhalf uur in beslag", liet een woordvoerster weten.

De Oosterscheldekering is onderdeel van de Deltawerken en een wegverbinding tussen Schouwen-Duiveland en Noord-Beveland over een lengte van acht kilometer. "De laatste keer dat de Oosterscheldekering dicht ging was tijdens de storm op 5 december vorig jaar", aldus de woordvoerster. "De keer daarvoor was in 2007."

Door een combinatie van storm en springtij komt het waterpeil rond 01.30 uur in de nacht van dinsdag op woensdag op 3,04 meter boven NAP te staan. Om die reden werd eerder besloten de Hollandse IJsselkering bij Rotterdam dinsdagavond te sluiten. Het is nog onzeker of de Maeslantkering bij de Nieuwe Waterweg open blijft, daarover wordt 1.00 uur 's nachts besloten aldus Rijkswaterstaat .

Op de Noordzee, zeventig kilometer ten noordwesten van Den Helder, is een sleepboot een duwbak met 15.000 ton steen verloren. De bak is op drift geslagen maar vormt geen gevaar voor twee platformen in de omgeving. In het gebied waar de duwbak op drift is, staat windkracht acht met uitschieters naar negen.

 

Geen treinen

Tussen Baarn en Den Dolder en tussen Zwolle en Kampen rijden dinsdagavond geen treinen door blikseminslag.

Tussen Zwolle en Kampen zijn snelbussen ingezet. De vertraging bedraagt tussen de 30 en 45 minuten. Op het traject tussen Baarn en Den Dolder kan het oponthoud zelfs oplopen tot een uur.

Op beide trajecten wordt volgens NS de komende nacht gewerkt aan herstel, zodat de treinenloop woensdagochtend kan worden hervat.

Volgens de VerkeersInformatieDienst (VID) heeft blikseminslag eveneens geleid tot afsluiting van de parallelbuis van de Leidsche Rijntunnel op de A2 bij Utrecht, in de richting van Amsterdam naar Den Bosch. De veiligheid van het verkeer kan daardoor volgens de VID niet worden gegarandeerd. De hoofdrijbaan kan wel worden gebruikt. Volgens Rijkswaterstaat werkten de beveiligingscamera's door de blikseminslag niet meer.

Reeks ongelukken A6

De A6 bij Lelystad is dinsdagavond in beide richtingen afgesloten geweest na een reeks ongelukken, waarbij een vrachtauto met aanhanger die door een vangrail schoot de meeste problemen veroorzaakte.

Rond elf uur ging de rijbaan van Lelystad naar Emmeloord weer open. De andere rijbaan blijft zeker nog tot middernacht dicht, aldus Rijkswaterstaat.

De vrachtcombinatie zou volgens de verkeersdiensten vooral door de zware rukwinden uit koers zijn geraakt. Dat gebeurde op het traject tussen de Ketelbrug en Lelystad-Noord. In de daarop ontstane file deden zich nog enkele aanrijdingen voor, aldus de ANWB.

Tornado

De brandweer en andere hulpdiensten zijn in de eerste uren van de eerste najaarsstorm circa 45 keer uitgerukt. Over het algemeen blijft het bij kleine incidenten, melden de veiligheidsregio's Midden-West Brabant, Haaglanden en Kennemerland, waar de meeste meldingen over de storm zijn binnengekomen.

Het blijft bij omgewaaide bomen die wegen blokkeren en geparkeerde auto's hebben beschadigd.

Wel is aan de Lage Witsiebaan in Tilburg sprake van flinke schade aan auto's, ontstaan door omgevallen bomen. Ooggetuigen zeggen dat het lijkt alsof er een tornado door de straten is gegaan. Er is niemand gewond geraakt.

Schiphol

De KLM heeft wegens de najaarsstorm tien vluchten geannuleerd. Schiphol meldt dat de luchthaven vooralsnog weinig last heeft van de storm.

Door de extreem hoge waterstand zijn er woensdag minder afvaarten naar Texel, Vlieland en Terschelling. Rederij Teso vaart woensdagochtend van 06.00 tot 08.00 uur waarschijnlijk niet tussen Den Helder en Texel.

Dinsdag verwacht Teso geen stremmingen als gevolg van de najaarsstorm. Rederij Doeksen laat woensdag zeven afvaarten tussen Harlingen, Vlieland en Terschelling vervallen en vaart op andere tijden.

Wagenborg Passagiersdiensten waarschuwt autobezitters om met spoed auto's onder het parkeerdek in Holwerd te verplaatsen vanwege de verwachte hoge waterstand. De dammen waarover de veren naar Ameland en Schiermonnikoog te bereiken zijn, worden afgesloten. Vandaar dat alle veerdiensten naar die eilanden ook niet doorgaan op woensdagochtend. 

Bekijk beelden van de storm:

Verwachting KNMI

Het KNMI verwacht in de nacht van dinsdag op woensdag wederom onstuimig weer met zware windstoten en buien met onweer. Aan de kust, in het Waddengebied en op het IJsselmeer komen tijdens buien zware windstoten voor tussen 80 en 100 kilometer per uur. De buien gaan vergezeld van onweer.

De buien trekken landinwaarts en de windstoten nemen in intensiteit iets af naar 80 tot 90 kilometer per uur. Onweer blijft ook daar mogelijk. De zware windstoten en het onweer houden tot en met woensdagochtend aan.

In de loop van woensdagochtend zijn in het noorden nog buien met zware windstoten. Elders klaart het op. In de middag neemt de wind geleidelijk af.

Regenradar

Bekijk de actuele verkeersinformatie