Seth Gaaikema is dinsdag overleden. De cabaretier en tekstschrijver werd 75 jaar.

Dat heeft zijn tourneemanager bevestigd aan NU.nl.

De tekstschrijver overleed tamelijk onverwacht, nadat hij maandag werd opgenomen met hartklachten in het ziekenhuis van Den Bosch.

In februari 2013 kondigde de cabaretier zijn afscheidstournee aan. In januari van 2014 moest hij zijn laatste optreden nog verschuiven, vanwege gezondheidsklachten.

Tien Miljoen Geboden

Gaaikema was ruim 55 jaar actief. Hij begon eind jaren vijftig als tekstschrijver voor andere cabaretiers, onder wie Wim Kan. Zijn eerste eigen voorstelling, getiteld Avondje Nederlands, volgde in 1961. Negen jaar later beleefde Gaaikema zijn doorbraak met de voorstelling Tien Miljoen Geboden.

Gaaikema stond tijdens zijn carrière uiteindelijk met meer dan twintig voorstellingen op de planken. In januari gaf hij zijn laatste show in de Stadsschouwburg in Groningen. "Ik heb 55 jaar in liedjes en teksten commentaar gegeven op de maatschappij. En nu moet de maatschappij het zelf maar doen", zei Gaaikema over zijn afscheid.

Musicalschrijver

De cabaretier maakte ook naam als musicalschrijver. Hij bewerkte onder meer My Fair Lady en The Phantom of the Opera voor Nederland en schreef zelf shows als Swingpop en Kuifje: De Zonnetempel. Daarnaast bracht de domineeszoon meerdere bundels en liedjes uit.

Zijn werk leverde hem de Culturele prijs van de provincie Groningen, de Gouden Harp en de Musical Oeuvre Award op.

Bekijk een stuk van een conference van Gaaikema uit 1989:

Minister Bussemaker

Minister Jet Bussemaker (Cultuur) noemt Gaaikema "een taalkunstenaar die niet voor één gat te vangen was". "Mijn generatie herinnert zich hem van de oudejaarsconferences, in de traditie van Wim Kan. Minder bekend maar misschien nog wel belangrijker was het baanbrekende werk dat hij deed voor de musical in Nederland."

Profiel Seth Gaaikema

Bekende Nederlanders reageren op overlijden Seth Gaaikema