Het Openbaar Ministerie heeft een kort geding aangespannen om de publicatie te voorkomen van de integrale 'kluisverklaringen' van Fred Ros.

Dat heeft een woordvoerder gezegd. Ros is kroongetuige in het proces Passage over liquidaties in de Amsterdamse onderwereld.

Passageverdachten Ali A. en Dino Soerel hebben zich bij het OM geschaard en willen eveneens een verbod. Het kort geding dient dinsdag om 18.00 uur voor de rechtbank in Zutphen.

Het OM vindt het 'zeer kwalijk' dat de verklaringen nu op straat liggen, zegt een woordvoerder. "Het gaat om de verklaringen in hun geheel, niet om fragmenten. In verband met waarheidsvinding is het van belang dat niet alles tegelijk naar buiten komt. Deze gang van zaken staat een behoorlijke procesvoering in de weg."

Dinsdag werd bekend dat de zogeheten kluisverklaringen van Ros uitkomen in boekvorm, De Ros Tapes. In 450 pagina's wil de kroongetuige de verklaringen die hij eerder aflegde aan het Openbaar Ministerie publiceren.

Eerder lekten al details uit het Passageproces uit in de media.

Endstra Tapes

Het boek wordt geschreven door misdaadjournalist Hendrik Jan Korterink. Naast de biecht van Ros staan ook alle details rondom het Passageproces in het boek.

Volgens de journalist is er 'in principe niks geheims aan' de kluisverklaringen, omdat de inhoud de komende jaren in openbare rechtszittingen zal worden besproken.

Het is niet voor het eerst dat geheime verklaringen van een belangrijke getuige uit de Amsterdamse onderwereld in boekvorm verschijnen.

Twee journalisten van Het Parool publiceerden de verslagen van de zogenoemde 'achterbankgesprekken' van het OM met vastgoedmagnaat Willem Endstra, onder de titel De Endstra Tapes.

Moordmakelaar

De 45-jarige Ros heeft bij het OM 'kluisverklaringen' afgelegd, in ruil voor halvering van zijn straf. Ros staat bekend als 'moordmakelaar' en is vorig jaar tot dertig jaar cel veroordeeld, onder meer wegens het organiseren van de moord op kroegbaas Thomas van der Bijl in 2006. Als de kroongetuigedeal doorgaat, kan hij over een paar jaar vrijkomen. 

Ros werd pas eind september geïntroduceerd als nieuwe kroongetuige in het Passageproces. De introductie van Ros in Passage gaat tot vertraging van het al jaren durende proces leiden. Ros zal op 4 en 6 november voor het eerst door de rechter worden gehoord.

Het gaat om een inleidend verhoor. Ros moet later naar verwachting nog veel vaker voorkomen. Momenteel wordt uitgebreid onderzoek verricht naar wat Ros de afgelopen maanden heeft verklaard. Dat onderzoek is naar verwachting op 1 december afgerond.

Beschermingsprogramma

Ros zit ook in een getuigenbeschermingsprogramma. Mensen in dit programma krijgen een nieuwe identiteit, eventueel wordt hun uiterlijk veranderd en krijgen ze een nieuwe woonplek, waarschijnlijk in het buitenland.

Ze moeten daarnaast alle banden met familie en vrienden verbreken, zodat geen enkel spoor naar hen kan leiden

De deal met deze nieuwe kroongetuige zorgde voor grote commotie onder verdachten en advocaten in het Passageproces. Hij zou tegenstrijdige dingen verklaren en wordt door onder meer de verdachte Dino S. 'kroonleugenaar’ genoemd.

De liquidaties en veroordeelden in het Passageproces