Het Laurentius Ziekenhuis in Roermond heeft dinsdagochtend een aantal patiënten geëvacueerd als gevolg van een stroomstoring die twee uur aanhield.

Het ging om acht patiënten die van de stroomvoorziening afhankelijk waren. Ze werden naar andere ziekenhuizen gebracht. Bij het ziekenhuis was een crisiscentrum ingericht.

Ambulances reden af en aan. De lichten in het gebouw waren gedoofd. De politie had het ziekenhuis afgezet. Patiënten die geopereerd zouden worden, verlieten teleurgesteld het ziekenhuis.

Een operatie die bezig was kon worden afgemaakt. Andere operaties zijn uitgesteld.

Het ziekenhuis meldt op Twitter dat het vanmiddag is gesloten voor patiënten en bezoekers.

Noodstroom

De noodstroomvoorziening van het ziekenhuis werkte niet toen de elektriciteit uitviel. Directeur Jack Thiadens heeft dat dinsdag gezegd. Waarom de noodstroom niet werkte is nog niet duidelijk, maar de directeur noemde het 'bijzonder ongelukkig'.

Omdat er geen noodstroom was, werden acht urgente patiënten geëvacueerd. Het ging om twee hoogzwangere vrouwen, van wie er een met een hoogwerker uit het ziekenhuis werd getakeld.

Verder ging het om vier kinderen, onder wie drie couveusebaby's. Enkele patiënten die te zwak zijn om vervoerd te worden, zouden worden geholpen met kleine noodaggregaten.

De startmotor van het noodaggregaat werkte echter op stroom. Het dieselaggregaat startte om die reden niet op, zegt Thiadens dinsdag. 

Aggregaat

Enexis heeft dinsdag een eigen noodstroomaggregaat in het ziekenhuis geplaatst. Dit gebeurde omdat de stroomstoring in Roermond al was opgelost, maar het vervolgens een uur duurde voor het ziekenhuis weer elektriciteit kreeg.

Volgens een woordvoerder van Enexis kwam dit omdat de stroomtoevoer in Laurentius stagneerde door een technische fout.

''Het ziekenhuis gaf het signaal dat de noodstroomvoorziening aan stond, ook al was dat niet het geval. Maar door dit signaal konden wij geen stroom leveren'', aldus de woordvoerder van Enexis. 

Bekijk beelden van de evacuatie:

Opheldering

Netbeheerder Enexis, de brandweer en andere instellingen onderzoeken de falende noodstroomvoorziening van het ziekenhuis.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft het ziekenhuis om opheldering gevraagd over de gang van zaken. ''Dit verwacht je niet'', zei bestuursvoorzitter Jac Thiadens van het Laurentius. Volgens Thiadens zijn patiënten geen moment in gevaar geweest.

Graafwerkzaamheden

Een deel van het centrum van Roermond zit sinds 9.30 uur zonder stroom. De storing werd volgens netbeheerder Enexis veroorzaakt tijdens graafwerkzaamheden aan de Willem II Singel in Roermond. Bij het rooien van een boom werd een kabel geraakt.

In totaal zitten 650 aansluitingen zonder stroom. Ook het gemeentehuis zat enige tijd zonder. Hoe lang de storing gaat duren, is niet bekend.