Het KNMI verwacht dinsdagavond in heel Nederland onstuimig weer met zware windstoten. Voor alle provincies is daarom code geel afgekondigd.

Dat meldt het KNMI dinsdag op haar website

In Hoek van Holland is dinsdagmiddag windkracht 9 gemeten en daarmee mag officieel worden gesproken van storm. De kustplaats kreeg tot nu toe ook de zwaarste windstoot te verduren van 102 kilometer per uur.

Van storm is sprake als bij een meetstation gedurende tien minuten een gemiddelde windkracht van minstens 9 Beaufort wordt gemeten. Dat is nu gebeurd en zal dinsdagavond vermoedelijk op meer plaatsen gebeuren, met name in het noorden van het land. Tot en met woensdagochtend is er ook kans op zware windstoten.

Aan zee waait naar verwachting een vrij krachtige wind met windkracht vijf tot zes, die op het IJsselmeer stormachtig kan zijn, met windkracht acht.

Dinsdag trekt een uitloper van orkaan Gonzalo over West-Europa. De tropische storm woedde dit weekend over Bermuda in de Atlantische Oceaan en richtte flinke schade aan. Inmiddels is Gonzalo afgezwakt tot een storm.

Herfstweer

De harde wind en de regen hebben vrijdagochtend op verschillende snelwegen tot problemen geleid. © NU.nl/Tom Block
Druilende dag in Schweiberg. © NU.nl/Tom Block
Storm aan zee in Noordwijk. © NU.nl/Els Bax
Donkere lucht boven Roodeschool. © NU.nl/Jannes Wiersema
Hagelbui in Tilburg. © NU.nl/Koen Wouters
Veel wind aan zee in Noordwijk. © NU.nl/Els Bax
Storm aan zee in Noordwijk. © NU.nl/Els Bax
Harde wind aan het strand bij Kijkduin. © NU.nl/Erik Rausch
Dreigende wolkenlucht boven Hoog Keppel. © NU.nl/Burry van den Brink
Najaarsstorm in Amsterdam. © ANP
Paddenstoel met rijp in Doetinchem. © NU.nl/Burry van den Brink
Zonsopkomst in Wernhout. © NUfoto.nl
Nat herfstweer in Noordwijk. © NU.nl/Els Bax
Najaarsstorm in Amsterdam. © ANP
Vorst aan de grond bij Roodeschool. © NU.nl/Jannes Wiersema
Zonnestralen in Loerbeek. © NU.nl/Burry van den Brink
Bladeren vallen van de boom in een straat in Obbicht. © NU.nl/René Vencken
Mistig begin van de dag.
Herfstdag in Kennemerduinen. © NU.nl/Layla Wijsmuller-Vafi
Bladblazers aan het werk. © NU.nl/Burry van den Brink
Natte regenbladeren in Warnhout.
Eekhoorn in Landgoed Hoenderdaell. © NU.nl/Chris Meewis
Ochtendkleuren in Wernhout. © NU.nl/capmag
Mistige ochtend in Heemskerk. © NUf.nl/AbeZegt
Maan tussen de wolken in Schinveld. © NU.nl/Ria Gerards
Herfstzonnetje in het Amsterdamse Bos. © NU.nl/Albert van Dijk
Herfstkleuren in Nederland. © NU.nl/kwk bulk
Stormschade in Tilburg. © NU.nl/Diederik Cools
Stormschade in Tilburg. © NU.nl/Diederik Cools
Storm aan de kust van Scheveningen. © NU.nl/Stefan Zandbergen
Veel wind op het strand van Noordwijk. © NU.nl/Els Bax
Storm op komst. © NU.nl/Layla Wijsmuller-Vafi
Harde wind en wolken aan de Grensmaas. © NU.nl/René Vencken
Volop herfst in Nederland. © NU.nl/R. van Dijk
Herfst in 's-Graveland. © NU.nl/Chris Meewis
Zonsondergang in Asch. © NU.nl/Marianne Kranenburg van
Herfstdag in Schinveld. © NU.nl/Ria Gerards
Paddenstoel in Bussum. © NUfoto.nl
Herfstkleuren in Groesbeek. © NU.nl/piet spanjers
Buien langs de kust van Scheveningen. © NU.nl/laurens van putten
Dreigende luchten boven Zuidoost Brabant. © NU.nl/ben saanen
Herfst in Wassenaar. © NU.nl/Fem B
Wolken boven de Westerschelde. © NU.nl/772534

Hoog water

De waterschappen langs de Nederlandse kust bereiden zich voor op het hoge water. Aan de westkust, in het Waddengebied en op het IJsselmeer kunnen zware windstoten voorkomen. Door de combinatie van storm en hoog tij wordt hoogwater verwacht in de nacht van dinsdag op woensdag en woensdagochtend.

In Delfzijl wordt bijvoorbeeld een waterstand verwacht die circa drie meter hoger is dan gebruikelijk. Daarom zullen de dijkdoorgangen bij Delfzijl dichtgaan, zo lieten waterschappen Noorderzijlvest en Hunze en Aa's (beide Groningen) weten.

Ze verwachten ook dat woensdagochtend dijkbewaking nodig is. In Friesland worden sluizen gesloten, terwijl anderen juist afwateren om de waterstand te verlagen. De hoogste waterstand in de provincie wordt verwacht in Harlingen, van 3,10 meter boven NAP.

Bij Rotterdam wordt in verband met het hoge water en het slechte weer de Hollandse IJsselkering gesloten, zo heeft Rijkswaterstaat laten weten.

Later op dinsdagmiddag wordt nog besloten of de Oosterscheldekering ook dicht gaat. Dat gebeurt als de waterstand drie meter boven NAP is.

De Maaslandkering, bij de Nieuwe Waterweg, blijft geopend. Eerder op de dag werd al bekend dat een aantal kades in Rotterdam wordt afgesloten, zoals de Nassaukade, Zuiddiepje, Boterdiep en de Oosterkade.

Wadden

Door de extreem hoge waterstand zijn er woensdag minder afvaarten naar Texel, Vlieland en Terschelling.

Wagenborg Passagiersdiensten waarschuwt autobezitters om met spoed auto's onder het parkeerdek in Holwerd te verplaatsen.

Waterschap Hollands Noorderkwartier (Noord-Holland) neemt vooral op Texel maatregelen. Zo zal een weg worden afgesloten wegens verwachte wateroverlast en er worden voorbereidingen getroffen om tien gemalen dicht te doen. Waarschijnlijk zal ook de dijkdoorgang bij Den Oever dicht gaan. Er zijn extra mensen paraat voor patrouilles.

Ook Groot-Brittannië heeft last van de uitloper van de orkaan. Het vliegveld Londen Heatrow heeft ook vluchten geannuleerd. In Londen kwam een vrouw om toen een boom door de wind omwaaide en op haar viel.

Bekijk beelden van de orkaan in Groot-Brittannië:

KLM

KLM heeft wegens de verwachte najaarsstorm tien vluchten op Europese bestemmingen geannuleerd. De maatschappij biedt reizigers de mogelijkheid om vluchten op dinsdag gratis om te boeken.

Voor woensdag zijn geen maatregelen afgekondigd.

Door vooraf Europese vluchten te annuleren, ontstaat er ruimte in het vluchtschema. Het luchtvaartverkeer loopt dinsdag redelijk op schema, hoewel er wel vluchten vertraagd zijn.

Bekijk beelden van het slechte weer bij Schiphol:

Treinverkeer

Extra storingsploegen moeten spoorbanen zo snel mogelijk vrijmaken als door de wind bomen en takken op het spoor vallen. Ook staan wegsleeplocomotieven gereed om treinen meteen weg te halen als ze stranden, meldt Prorail.

De spoorbeheerder neemt deze maatregelen, omdat veel bomen nog vol in blad zitten en daardoor de kans bestaat dat takken op het spoor of op de bovenleiding vallen. Daarnaast staan extra ploegen paraat om eventuele bliksemschade te herstellen.

Prorail waarschuwt treinreizigers dinsdag dat door de harde wind ook meer bladeren op het spoor vallen, met extra gladheid en vertraging tot gevolg.

Hulpdiensten

De brandweer en andere hulpdiensten zijn in de eerste uren van de eerste najaarsstorm dit jaar circa 45 keer uitgerukt. 

Over het algemeen blijft het bij kleine incidenten, melden de veiligheidsregio's Midden-West Brabant, Haaglanden en Kennemerland, waar tot dusver de meeste meldingen over de storm zijn binnengekomen.

In de Veiligheidsregio Midden-West Brabant rukten de hulpdiensten 14 keer uit, voornamelijk voor omgewaaide bomen die doorgaande wegen blokkeerden. De brandweer moest daar met zaagapparatuur aan de slag.

In Tilburg vielen bomen op geparkeerde auto's. Ook blies de storm het dak van een woninginrichtingszaak in dezelfde plaats. In Rijsbergen ontstond een gaslek door een omgewaaide boom.

Bouwlift

In de regio Haaglanden kwamen de hulpverleners tien keer in actie voor stormschade. "Het zit in de categorie bomen en takken op kassen", zegt hij. In Den Haag vielen wel een steiger en een bouwlift om door de harde wind, waardoor geparkeerde auto's beschadigd raakten.

De brandweer in de regio Kennemerland kwam dinsdagmiddag vier keer in actie. Ook daar bleef de schade beperkt tot omgewaaide bomen en gevallen dakpannen.

Regenradar

Bekijk de actuele verkeersinformatie