Een 41-jarige vrouw uit Utrecht is zondagmorgen overleden na een bezoek aan het Amsterdam Dance Event (ADE). Het slachtoffer is overleden na drugsgebruik.

Dat meldt de politie maandag.

De vrouw is de derde bezoeker die is overleden na drugsgebruik tijdens het Amsterdam Dance Event.

Eerder stierven al een 21-jarige man uit Oude Wetering en een 33-jarige man uit Servië na het nemen van drugs tijdens het dance-evenement in de hoofdstad. De Serviër was in Club Lite geweest en de Nederlander op een feest in de Westergasfabriek. 

Club Lite

Volgens de politie bezocht de 41-jarige vrouw met haar echtgenoot een feest op het Westergasterrein en later was ze ook in Club Lite op de Jan van Galenstraat in het westen van Amsterdam. Daar raakte ze onwel.

Haar man vervoerde de vrouw met een taxi naar het ziekenhuis. Daar overleed zij kort na aankomst. Volgens een schouwarts is de vrouw overleden door gebruik van xtc.

De politie doet een dringende oproep aan bezitters van xtc-pillen om deze te laten testen of weg te gooien. Dit kan bijvoorbeeld bij de instelling voor verslavingszorg Jellinek in Amsterdam.

Vergunning

Een woordvoerder van de gemeente Amsterdam benadrukt dat de organisatoren aan strenge eisen moeten voldoen voor er een vergunning voor dergelijke feesten wordt afgegeven.

"Daarin staan forse eisen om het gebruik tegen te gaan. Maar er ligt ook een taak voor de politie en de bezoekers zelf", aldus de woordvoerder.

"De gemeente staat achter de oproep van de politie om xtc-pillen weg te gooien of te laten testen. We vinden het verschrikkelijk dat er drie dodelijke slachtoffers zijn gevallen. De gemeente wacht nu het onderzoek af voor er wordt besloten of er verdere stappen moeten worden genomen."

Reactie ADE

''Wij zijn volledig uit het lood geslagen door het overlijden van drie personen tijdens feesten die in het kader van Amsterdam Dance Event plaatsvonden'', laat de organisatie van ADE weten.

''Waar we afgelopen woensdag aftrapten op weg naar de meest succesvolle editie ooit, zitten we nu met een enorme kater. Onze gedachten gaan uit naar de nabestaanden van de overleden bezoekers en ook naar de betrokken organisaties.''

''Wij staan in nauw contact met de locaties, gemeente en hulpdiensten en hanteren daarbij een zerotolerancebeleid'', vervolgt de organisatie.

''De locaties zijn daarbij verantwoordelijk voor veiligheid en deurbeleid. Er vindt uitgebreide controle plaats aan de deur. We proberen alles te doen, ook door middel van voorlichting, wat binnen ons vermogen ligt. Alleen de eigen verantwoordelijkheidheid van mensen hebben we niet in de hand, helaas.''

D66

In een reactie laat D66 weten drugstesten weer te willen invoeren op dancefeesten. Met de pillentest kunnen bezoekers van dancefeesten laten controleren of hun drugs veilig is.

De testplekken op feestlocaties werden volgens Kamerlid Vera Bergkamp  in 2002 afgeschaft door het toenmalige kabinet-Balkenende, omdat deze drugs verboden zijn en de testen dus ook niet hoefden.

D66 pleit al jaren voor herinvoering van de test. Vorig jaar deed Bergkamp ook al een oproep aan het kabinet, nadat op de festivals Voltt in Amsterdam en Lowlands in Biddinghuizen ook al mensen aan xtc waren overleden. 

Bergkamp wijst erop dat incidenten met xtc niet altijd zijn te voorkomen en dat mensen een eigen verantwoordelijkheid hebben. Maar het stoort haar dat het kabinet alleen maar repressief optreedt en te weinig aan voorlichting doet.

"We dringen al langere tijd aan op de terugkeer van de testen tijdens feesten. In ieder geval moet daar ook actief aangegeven worden dat er vervuilde pillen in omloop zijn en waar je dan op moet letten'', zei ze.

Vorig jaar pleitte ook de SP al voor een terugkeer ervan. Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) weigerde dat, omdat ze volgens hem een schijnzekerheid geven. Ze waren niet altijd nauwkeurig en bovendien is het illegaal en in veel gevallen rotzooi, stelde hij.

Hoger gedoseerd

Xtc wordt steeds hoger gedoseerd. Daarin is volgens drugsexpert Daan van der Gouwe van het Trimbos Instituut niets veranderd. ''En naarmate de sterkte toeneemt, nemen ook de risico’s toe’’, zegt Van der Gouwe.

Het Trimbos Instituut waarschuwt al langere tijd voor de versterkte xtc en de gevolgen daarvan. ''Daarom hebben we afgelopen zomer, bij aanvang van het festivalseizoen, opnieuw gewaarschuwd." Hij wijst erop dat er iedere week wel incidenten zijn en af en toe ook fatale, maar dat die niet altijd naar buiten komen.

Hij vindt de situatie rond xtc zorgwekkend, maar maakt daarbij wel de kanttekening dat de incidenten zijn gebeurd tijdens een groot evenement waar 350.000 mensen vijf dagen aan het feesten zijn. "Dan zijn er natuurlijk altijd wel problemen die duidelijker naar voren komen."

Van der Gouwe adviseert gebruikers een pil altijd te laten testen. Ook moeten mensen elkaar goed in de gaten houden. "Als iemand opeens koortsachtige verschijnselen vertoont, ga direct naar de EHBO, want dat kan betekenen dat iemand oververhit raakt. Van xtc gaat immers de lichaamstemperatuur omhoog."

350.000

De negentiende editie van het Amsterdam Dance Event ging woensdag van start en werd zondag afgesloten. Op 85 locaties in de hoofdstad waren ruim driehonderd evenementen geprogrammeerd. Er kwamen zo'n 350.000 bezoekers uit binnen- en buitenland op af.