Vals spelen tijdens marathons is niet te voorkomen. Dat stelt Cees Pronk, adjunct-directeur van Le Champion, de organisatie achter de TCS Amsterdam Marathon.

Deelnemers snijden soms een deel van het parcours af, waardoor ze minder dan 42.195 meter afleggen.

Aanstaande zondag wordt de 39e editie van de TCS Amsterdam Marathon gehouden. NU.nl onderzocht de tijden van de marathon van Amsterdam sinds 2008. In totaal werden 1.648 tussentijden niet goed geregistreerd.

Deelnemers komen tijdens de marathon tien registratiematten tegen waar een chip wordt uitgelezen. De tussentijden worden geregistreerd en op internet gepubliceerd. Een deelnemer die afsnijdt mist vaak zo'n registratiemat, waardoor tussentijden ontbreken.

Sinds 2008 stijgt het percentage gemiste registraties behoorlijk. Gecorrigeerd naar het deelnemersveld is het aantal bijna vervijfvoudigd.

Afsnijden

Volgens Pronk ligt het stijgende percentage gemiste registraties niet aan de kwaliteit van de chips. "Op sommige punten zijn de chipmatten te smal, waardoor deelnemers niet over de mat zijn gegaan." Dit gebeurt vooral in het begin van de marathon, zolang het deelnemersveld nog dicht bij elkaar ligt.

Een gemiste registratie kan duiden op valsspelersgedrag. Zeker als tijdens die registratievrije kilometers een enorme snelheid wordt ontwikkeld. Zo'n deelnemer heeft dan waarschijnlijk een deel van het parcours afgesneden.

"Het parcours staat in principe in dranghekken, en daar waar nodig staat hek met lint", zegt Pronk. "Als wij in de uitslagen de tussentijden regelmatig niet zien verschijnen, dan halen wij deze lopers ook uit de uitslag." Hij erkent dat de organisatie de laatste jaren makkelijker is geworden met "dit soort mensen".

De uitslag wordt vooral voor de eerste honderd lopers gecontroleerd. "Als de organisatie vreemde gevallen constateert, vragen wij de loper om uitleg." 

Ondanks die belofte heeft NU.nl meerdere lopers gevonden die vals hebben gespeeld, en dat ook hebben toegegeven:

Hoe amateurs onwaarschijnlijk legendarische tijden lopen op de Marathon van Amsterdam