Medisch personeel uit de hele wereld dat wordt uitgezonden naar ebolagebieden in Afrika, wordt vanaf november getraind in een fabrieksloods in Amsterdam. 

Er wordt een Afrikaans veldhospitaal nagebouwd, zonder elektriciteit en stromend water. Amsterdam is na Brussel de tweede stad waar een opleidingslocatie komt.

Dat meldt Artsen zonder Grenzen donderdag na berichtgeving in de Volkskrant.

Het personeel leert om te gaan met de primitieve omstandigheden in een Afrikaanse ebolakliniek. Niet alleen artsen en verpleegkundigen worden getraind, ook locatiecoördinatoren, logistiek medewerkers en onderhoudspersoneel.

Werving

Artsen zonder Grenzen (AzG) heeft dertien artsen uitgekozen om naar Afrika te gaan. De artsen werden gekozen na een werving, waarvoor meer dan tweehonderd mensen zich aanmeldden.

"Onze werving gaat door", aldus een woordvoerster van de organisatie. '"Er zijn nog steeds veel te weinig organisaties actief in de ebolagebieden. Iedereen kan een verschil maken."

Hoge eisen

De Nederlandse tak van de hulporganisatie had samen met minister Edith Schippers (Volksgezondheid) aan hulpverleners gevraagd om naar de zwaar getroffen landen Liberia, Guinee en Sierra Leone te gaan. 

''We stellen hoge eisen. Zo moeten de hulpverleners ervaring hebben met de beschermende pakken die ze moeten dragen en met tropische en infectieziekten", legt een AzG-woordvoerder uit. De organisatie is dan ook ''niet enorm teleurgesteld" over het aantal mensen dat tot nu toe een stap verder is gekomen in de screening.

Volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) dreigt de ebola-operatie vast te lopen door het gebrek aan medisch personeel.

Bekijk video:

Wantrouwen bevolking bemoeilijkt aanpak ebola

Zes dingen die u moet weten over ebola