Vijf mensen die eind vorige maand gewond waren geraakt bij het monstertruckdrama in Haaksbergen liggen nog steeds in het ziekenhuis. 

Dat heeft burgemeester Hans Gerritsen van de Twentse plaats woensdagavond gezegd tijdens een bijeenkomst van de gemeenteraad.

Bij het ongeluk vielen 3 doden en 28 gewonden.

Gerritsen bestreed het beeld dat hij zijn verantwoordelijkheid voor de openbare orde en de veiligheid had ontlopen. ''Dat is deel van dit ambt'', zei hij. Voortaan wil hij alle vergunningen ook zelf onder ogen krijgen, tot duidelijk is waar het mis is gegaan.

De burgemeester was niet persoonlijk betrokken bij de vergunningverlening voor het evenement en wist echt niet dat er een stunt met een monstertruck was, zei hij.

Noodfonds

Haaksbergen onderzoekt de mogelijkheid om een noodfonds op te zetten voor inwoners die door het ongeluk in de problemen komen. Het is nog niet bekend hoeveel geld er in dat fonds zou moeten komen. Burgemeester Gerritsen verwacht binnen een week te kunnen zeggen of het fonds haalbaar is. In Enschede is zo'n steunfonds ingesteld na de vuurwerkramp.

Gerritsen zei dat hij alles wil doen om herhaling te voorkomen. De burgemeester noemde de laatste weken een van de zwaarste periodes in zijn leven. Gerritsen hoopt dat de onderzoeken naar het drama lessen opleveren zodat zulke ongelukken in Haaksbergen, maar ook in de rest van Nederland, kunnen worden voorkomen.

Begrip

Raadsleden zeiden het moeilijk te vinden om rationeel vragen te stellen over de gang van zaken, terwijl het ongeluk twee weken later nog nadreunt. Haaksbergen kent een leven voor en een leven na het drama, schetsten de partijen. Ze willen vooral weten hoe de procedure rond de vergunning is verlopen.

In hun reacties toonden ze er begrip voor dat veel antwoorden pas komen als de onderzoeken van het Openbaar Ministerie en de Onderzoeksraad voor de Veiligheid klaar zijn. De Onderzoeksraad verwacht over zes maanden met zijn rapport te komen.