Camiel Eurlings stapt op als topman bij KLM. Dat meldt de luchtvaartmaatschappij woensdagavond.

Pieter Elbers zal Eurlings opvolgen als ceo van KLM.

Eurlings legt zijn functie per direct neer. Hij doet dat in overeenstemming met de Raad van Commissarissen om zo ruimte te maken voor zijn opvolger.

Het is niet bekendgemaakt waarom Eurlings opstapt. Enkel dat het een gevolg is van de gesprekken die werden gevoerd vanwege het aflopen van zijn benoemingstermijn in april 2015.

Staking

De afzijdige houding van Eurlings tijdens de recente langdurige staking bij Air France leverde kritiek op. De staking die honderden miljoenen euro's aan schade opleverde, deed Eurlings lang af als een Franse kwestie. Hij verklaarde bewust op de achtergrond te blijven om escalatie te voorkomen.

Eurlings kreeg het verwijt onzichtbaar te zijn. Hij zou de Nederlandse belangen binnen Air France-KLM niet goed verdedigen. Overigens benadrukte Eurlings dat KLM niet zou meebetalen aan de kosten van de staking.

Geruchten dat de commissarissen hebben besloten dat Eurlings moet vertrekken, worden tegenover NU.nl ontkend door een woordvoerder. "Het is een gezamenlijk besluit."

Air France

Air France draait al jaren slechter dan KLM. In 2013 werd bekend dat KLM sinds de fusie in 2004 verantwoordelijk was voor 2,98 miljard euro van het positieve operationele resultaat van 2,2 miljard euro. Air France was verantwoordelijk voor de negatieve bijdrage van 791 miljoen euro.

De geruchten dat de samenwerking destijds op springen zou staan, noemde Eurlings tegenover NU.nl "pure kolder".

Eurlings

Eurlings volgde 1 juli van vorig jaar Peter Hartman op. Sinds juli 2011 zat hij al in het bestuur van KLM als topman van de vrachtdivisie van Air France-KLM. 

De voormalige minister van Verkeer en Waterstaat maakte de overstap naar KLM omdat dit hem als logistiek ingenieur dichter bij zijn vakgebied zou brengen.

Eurlings was eerder lijsttrekker voor het CDA bij de Europese verkiezingen. Hij verliet de politiek om meer tijd te hebben voor zijn privéleven.

Opvolgen

Eurlings volgde vorig jaar koning Willem-Alexander op als vertegenwoordiger van Nederland bij het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Hij zei voorafgaand aan zijn benoeming te verwachten de functie goed te kunnen combineren met zijn taken bij KLM.

Eurlings' opvolger als topman van KLM, Pieter Elbers, is momenteel binnen het Nederlandse luchtvaartbedrijf actief als coo en plaatsvervangend president-directeur.

"KLM is en blijft een fantastisch bedrijf, waar ik met veel plezier en passie de afgelopen vier jaar heb mogen werken. Ik wens de 35.000 KLM’ers wereldwijd alle succes toe op weg naar de honderdste verjaardag over vijf jaar", aldus Eurlings in een persverklaring.

Opstappen

Eurlings dacht recentelijk nog niet aan opstappen. In een interview met Quote, dat nog moest verschijnen en volgens het zakenblad vorige week donderdag plaatsvond, zei hij dat vertrekken geen optie is. ''Ik ben pas net begonnen."

Weg gaan zou pas aan de orde zijn als zijn opdracht is vervuld, ''en dat is KLM de komende vijf jaar vol in de aanvalsstand krijgen", zei Eurlings. Hij noemt zijn taak een 'pittige opdracht'. ''Maar wel een waar 95 jaar van heritage op je schouders rust, en ik vind het prachtig."

Reactie vakbond

Door het gedwongen vertrek van Eurlings nemen de zorgen over de werkgelegenheid bij de Nederlandse luchtvaartmaatschappij toe. Dat stelde de voorzitter van vakbond De Unie, Reinier Castelein, woensdag in het tv-programma Nieuwsuur.

Castelein benadrukte dat Eurlings zich altijd sterk heeft ingezet om gedwongen ontslagen bij KLM te voorkomen.

Of zijn opvolger Pieter Elbers die lijn vasthoudt, moet volgens hem nog blijken. ''We kennen Elbers als iemand die de confrontatie niet schuwt. In onze achterban staat hij ook wel bekend als een harde saneerder'', aldus de vakbondsman.

Problemen

Volgens Castelein heeft Eurlings ''geen eerlijke kans'' gekregen om de problemen bij KLM op te lossen.

Dat hij niet zichtbaar was tijdens de staking van Franse piloten van zusterbedrijf Air France moet de voormalig minister volgens hem niet worden aangerekend. ''Dat was een Frans probleem. Ik vrees echter wel dat de kosten van de Franse staking alsnog op KLM worden afgewenteld."

Reactie Mansveld

''Camiel Eurlings stond voor KLM. Voor zijn inspanningen voor de luchtvaartmaatschappij waardeer en respecteer ik hem zeer", reageerde staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu op het plotseling vertrek van KLM-topman Eurlings.

''Het is nu aan Elbers om de rol die hij overneemt op een juiste manier te vervullen. Het is in het belang van KLM en de Nederlandse luchtvaart. Ik heb er alle vertrouwen in.''

Profiel Camiel Eurlings | Profiel Pieter Elbers