Een 22-jarige man is woensdag door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van een jaar en een werkstraf van 240 uur voor een fataal verlopen straatrace in Wateringen in november 2011.

De verdachte botste met zijn auto tegen een boom. Een 20-jarige man die bij de verdachte in de auto zat kwam om het leven. De verdachte zelf liep ernstig hersenletsel op.

De rechtbank bepaalde dat de man zich aan dat letsel moet laten behandelen, ook om herhaling te voorkomen. Het impulsieve gedrag van de man is door het hersenletsel verergerd.

Dat gedrag lag volgens de rechtbank ten grondslag aan zijn roekeloosheid op de weg. De rechter bepaalde tevens dat de verdachte 7 jaar niet mag rijden.

Eis

Het Openbaar Minusterie (OM) had vier jaar cel, waarvan zestien maanden voorwaardelijk geëist. Volgens het OM kon de man in de gevangenis aan zijn hersenletsel worden behandeld. Deskundigen vonden de man juist door dat letsel niet geschikt voor de cel.

Op de bewuste avond deed de verdachte mee aan meerdere straatraces, die door dichte mist extra gevaarlijk waren. Waarschuwingen van anderen sloeg de man in de wind. Het slachtoffer kreeg door de botsing een los in de auto liggende geluidsbox tegen zijn hoofd. De verdachte moet de nabestaanden van het slachtoffer ruim 17.000 euro schadevergoeding betalen.