Afvalverwerker ATM in Moerdijk is de veroorzaker geweest van de roetdeeltjes die eerder deze maand het dorp Moerdijk hebben vervuild. De provincie Noord-Brabant heeft dat woensdag bekendgemaakt.

Er wordt nu uitgezocht of de afvalverwerker zich heeft gehouden aan de procedures bij incidenten, aldus de provincie.

ATM heeft zich in ieder geval niet gehouden aan de verplichting om zelf openheid van zaken te geven, staat in een verklaring.

ATM is regelmatig de bron van klachten in Moerdijk. Het bedrijf is ook al vaker veroordeeld voor illegale opslag van afval en omdat er meer afval werd verwerkt dan is toegestaan.

Onbegrip

In het dorp Moerdijk was veel onbegrip dat het zo lang duurde tot de herkomst van de roetdeeltjes duidelijk was. Burgemeester Jac Klijs trok zich de kritiek van de inwoners woensdag aan. ''We hebben veel te veel tijd nodig gehad. Dit mag niet meer gebeuren.''

De gemeente laat onafhankelijk uitzoeken of dat in de toekomst niet sneller kan. De burgemeester is teleurgesteld in ATM. ''We weten nu dat het bedrijf ATM al eerder wist dat zij mogelijk veroorzaker van de neerslag was. ATM heeft de inwoners van Moerdijk in de kou laten staan. We gaan ervan uit dat ATM de schade van de dorpelingen compenseert.''

Reactie ATM

De afvalverwerker kan zich nog steeds niet voorstellen dat er bij het bedrijf roetdeeltjes zijn vrijgekomen toen er op 2 oktober ijzerslib werd verwerkt, zoals de provincie zegt.

''We kennen de onderzoeksresultaten nog niet'', reageerde het bedrijf woensdag. Het bedrijf zegt dat er volledig medewerking is verleend en ontkent dat het onderzoek is gefrustreerd.