De Twentse gemeente Haaksbergen stelde in 2013 meer veiligheidseisen aan een stuntshow met auto's dan voor de vergunning dit jaar.

In de vergunning van dat jaar staat vermeld dat ''alle stunts worden uitgevoerd in de richting waar geen publiek staat zodat, als er iets misgaat, geen mensen kunnen worden geraakt''.

Dat blijkt uit een feitenoverzicht dat de gemeente heeft gemaakt voor een informatiebijeenkomst woensdagavond.

In de vergunning voor de recent fataal verlopen stuntshow op 28 september ontbrak deze voorwaarde. Een monstertruck reed rechtdoor het publiek in. Er vielen drie doden en 28 mensen raakten gewond.

Met de hand

Over de door de gemeente afgegeven vergunning zullen gemeenteraad en inwoners naar verwachting veel vragen stellen.

Uit stukken die de gemeente enkele dagen geleden vrijgaf, blijkt ook dat er drie dagen voor het evenement nog met de hand gegevens zijn veranderd. Als die gegevens eerder bekend waren geweest, had de vergunning niet door een ambtenaar afgehandeld mogen worden.

In de vergunning stond de aanwezigheid van een monstertruck van 1.500 pk wel vermeld, zo bleek eerder al.

De gemeente gaat niet in op de schuldvraag, aangezien de onderzoeken naar het incident nog niet zijn afgerond.

Ziekenhuis

Er liggen nog steeds zes mensen in het ziekenhuis die gewond raakten bij het ongeluk met de monstertruck. Onder hen zouden ook nog kinderen zijn. De monstertruck reed na een stunt rechtdoor het publiek in. Hoe dat kon gebeuren, is nog niet duidelijk. Politie, justitie en de Onderzoeksraad voor Veiligheid OVV zijn nog bezig met onderzoeken.

Op de informatieavond van de gemeente krijgen mensen onder andere meer te horen over nazorg voor slachtoffers op de langere termijn.

Bekijk hier beelden van het ongeluk: