De moordenaar van Pim Fortuyn, Volkert van der G., blijft verlost van een enkelband die zijn bewegingen volgt.

Ook blijven zijn locatieverboden opgeheven in de gemeenten Rotterdam, Hilversum, Den Haag, Tilburg en Krimpen aan den IJssel. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag bepaald.

Eerder had Van der G. een kort geding aangespannen tegen de Nederlandse Staat om van deze voorwaarden af te komen, die werden gesteld aan zijn voorlopige vrijlating. Hij won dat geding en het hof heeft nu in hoger beroep een oordeel geveld.

Het hof vindt het toelaatbaar dat er voorwaarden worden opgelegd om recidive te voorkomen, maar vindt de beperking voor Van der G. door een enkelband en het locatieverbod te groot. De rechtbank vindt ook dat er rekening gehouden moet worden met de belangen van Van der G.

Hoger beroep

De beperkingen van Van der G. werden in kort geding op 30 juli deels opgeheven. Deze periode verliep zonder problemen. Het Openbaar Ministerie (OM) ging in hoger beroep omdat ze de locatieverboden van belang achten als risicobeperkende factor en voldoende aanknopingspunten zagen in de motivering van de rechter.

Het contactverbod met de familie van Pim Fortuijn en de chauffeur blijft gehandhaafd. Dat geldt ook voor het mediaverbod en een verplichte begeleiding door de reclassering en een psychiater.

Van der G. kwam in mei onder voorwaarden vrij, na het uitzitten van twee derde van zijn straf van achttien jaar cel.

OM

Het OM zegt in een reactie ''niet ontevreden'' te zijn over het oordeel van het hof. ''We voelen ons gesteund in ons beleid in deze zaak, omdat het merendeel van de voorwaarden voor Van der G. in stand zijn gebleven'', zegt een woordvoerster.

''Op het punt van de locatieverboden ligt dat anders, maar het hof geeft als belangrijk argument aan dat het opheffen daarvan de afgelopen 2 maanden niet tot problemen heeft geleid.''

Mochten er in de toekomst op dit gebied wel problemen ontstaan, kan het OM overwegen om alsnog weer locatieverboden op te leggen.