Burgemeester Fons Naterop van Aalburg (Noord-Brabant) is op zijn zachtst gezegd niet blij dat drie relschoppers die in Veen zijn opgepakt rond de jaarwisseling nog steeds niet zijn berecht. 

"Vanuit onze rechtsstaat heb ik er begrip voor, maar voor de betrokkenen duurt dit lang", zegt hij maandag.

Volgens Naterop duurt het ook te lang voordat er duidelijkheid is of de politie juist heeft gehandeld door honderd relschoppers op te pakken en dagenlang vast te houden. "Ik wijs de actie van die nacht af."

In Veen (gemeente Aalburg) werden in de nacht van 30 op 31 december honderd mensen gearresteerd voor het bekogelen van politieagenten met lege flessen en zwaar vuurwerk. Deze was aanwezig nadat een autowrak volgens een oude 'traditie' in brand was gestoken.

Jongeren in Veen belaagden jarenlang brandweerlieden die de brandende autowrakken kwamen blussen. De brandweer gaat daarom altijd samen met de politie op een dergelijke melding af.

De jongeren vonden ten tijde van de ongeregeldheden dat de politie veel te hard optrad. "Het is nu eenmaal traditie in Veen dat met oudjaar een auto in brand wordt gestoken", aldus een 15-jarige inwoner. "Bovendien hadden de jongens de auto zelf gekocht op de sloop. Er is dus niemand de dupe van geworden."

Niet langer gedoogd

De 'traditie' van het op straat in brand steken van autowrakken rondom de jaarwisseling zal echter niet langer worden gedoogd, aldus Naterop tijdens een persbijeenkomst. Wel houdt hij de deur op een kier voor een "georganiseerd plan" om auto's in brand te steken in bijvoorbeeld een weiland.

Naterop wil verder dat er tijdens de komende jaarwisseling gewoon weer een feest komt op de plaats waar het vorig jaar misging. De activiteit moet recht doen aan wat de inwoners willen, maar niet uit de hand lopen. Hoe het feest eruit moet komen te zien, wil Naterop samen met de inwoners vastleggen. Hij nodigt iedereen uit daarover mee te praten.

De zaak tegen 97 verdachten is inmiddels geseponeerd vanwege onvoldoende bewijs. Het OM blijft volhouden dat alle arrestaties terecht zijn verricht.