Als de veroordeelde pedoseksuele zwemleraar Benno L. goed meewerkt, worden de voorwaarden waaraan hij moet voldoen om op vrije voeten te mogen zijn over niet al te lange tijd mogelijk versoepeld. 

Dat meldt het Openbaar Ministerie maandag.

Het OM heeft nu al het gebied waarin L. niet mag komen ingeperkt, omdat de rechtbank in Den Haag vorige week besloot dat het OM geen gebiedsverbod mag opleggen voor gemeenten waarin geen slachtoffers wonen. Het OM laat maandag weten dat deze gemeenten nu zijn geschrapt uit het besluit.

Ook heeft het OM het besluit aangepast dat L. geen contact mag hebben met minderjarigen thuis en in Leiden, waar hij nu woont. De rechtbank oordeelde in het door L. tegen de staat aangespannen kort geding dat dit besluit te algemeen geformuleerd was. Het moest zodanig worden aangepast dat L. bijvoorbeeld in een winkel gewoon inkopen kan doen.

Via zijn enkelband werd verder in de gaten gehouden of L. in Leiden zoals afgesproken wordt begeleid door vrijwilligers en of hij niet in het park achter zijn woning en bij scholen en speelplaatsen in Leiden komt.

De rechter vond dat hierop alleen via de enkelband mag worden gecontroleerd als het OM dit in zijn besluit over de voorwaarden voor L. had opgenomen. Dat was nog niet het geval, maar het OM heeft dit nu ook meegenomen.