De kans op brand in een Vinexwijk is 37 procent hoger dan in omliggende wijken. 

Dat blijkt uit onderzoek van het Verbond van Verzekeraars, dat maandagochtend is gepubliceerd.

Voor de zogenoemde Risicomonitor Woningbranden is gekeken naar het totaal aan brandclaims dat werd gedaan door huishoudens. Dat waren er vorig jaar 115.000, voornamelijk veroorzaakt door defecte apparaten, broei en brandstichting.

Dat het percentage claims in Vinex-wijken opvallend hoog is, komt vermoedelijk door de late ontdekking van brand. Er wonen immers veel tweeverdieners in de nieuwbouwwijken en die zijn vaak niet thuis.

Ook wordt er meer geklust in deze wijken, hebben de huishoudens bovengemiddeld veel elektronica en komt er regelmatig vandalisme voor.

Vorig jaar had 1 op de 65 huishoudens te maken met een kleine of grote brand. In de provincies Overijssel, Limburg en Noord-Brabrant waren de meeste branden per duizend huishoudens. Dat komt vermoedelijk doordat het in dunbevolkte gebieden langer duurt voordat mensen doorhebben dat er iets mis is.

Rond de jaarwisseling vliegen de meeste huizen in brand en ook tijdens stormen en hevige regen zijn pieken te zien in het aantal brandclaims.