In Amsterdam zijn in de nacht van zaterdag op zondag vier chauffeurs aangehouden die taxidiensten aanboden via de app Uberpop. Hiermee kunnen niet-gecertificeerde chauffeurs taxiritten aanbieden.

Hiermee kunnen niet-gecertificeerde chauffeurs taxiritten aanbieden.

Dat bevestigt de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), die de controle in samenwerking met het Openbaar Ministerie uitvoerde.

Het is de eerste keer dat in Nederland controles plaatsvinden voor het gebruik van Uberpop en dat chauffeurs daadwerkelijk zijn bekeurd.

De vier chauffeurs in Amsterdam zijn zaterdag op zondagnacht opgepakt en aan de politie voorgeleid. Ze krijgen een boete opgelegd van maximaal 4.200 euro. Daarnaast is een dwangsom opgelegd, waardoor de chauffeurs een hogere boete kunnen verwachten als ze nog een keer worden betrapt.

Het ILT hield eerder een vooronderzoek naar het gebruik van de app, waarvan het gebruik in Nederland niet is toegestaan. Eerder werd aangekondigd dat particulieren die zonder vergunning een taxirit aanbieden, zogenoemde snorders, een boete riskeren.

Sinds juli is de app in gebruik in Amsterdam. De particuliere taxidiensten betekenen flinke concurrentie voor de officiële taxichauffeurs. Een Uberpop-rit is twee keer zo goedkoop als een normale rit. 

De actie van zondagnacht was specifiek gericht op Amsterdam. Een woordvoerder van de ILT kan niet uitsluiten dat in de toekomst nog meer acties plaatsvinden.

Uber: De opkomst van de populaire en controversiële taxi-app

Waarom Nederlandse taxichauffeurs niet tegen Uber protesteren