Leerlingen van het Corbulo College in Voorburg en hun ouders hebben zaterdag troost bij elkaar gezocht op een bijeenkomst in de aula van de middelbare school, waar vrijdag een 15-jarige jongen werd doodgestoken.

Interim-directeur Kees van der Zweep sprak na afloop van een warme en indrukwekkende bijeenkomst.

''Veel mensen vroegen zich af hoe dit heeft kunnen gebeuren in een land als Nederland en op een school die zo betrokken is met zijn leerlingen'', aldus Van der Zweep.

Tijdens de bijeenkomst, die van 13.00 tot 15.00 uur duurde, zat de aula goed vol. De aanwezigen konden een condoleanceregister tekenen. Ook waren er professionele hulpverleners aanwezig.

Ook op de Haagse voetbalclub VCS, waar de neergestoken jongen voetbalde, is zaterdag stilgestaan bij zijn dood. ''Een inktzwarte dag'', meldt de club. Alle wedstrijden voor het weekend zijn afgelast en het elftal van de jongen is bij elkaar gekomen om erover te praten.

Voorgeleiding

De doodgestoken scholier zat in de derde klas van het Corbulo College, een school met zo'n driehonderd leerlingen. Een 16-jarige medescholier is opgepakt als verdachte van de steekpartij.

De politie maakte eerder op de dag bekend dat de opgepakte jongen maandag zal worden voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die moet bepalen of hij langer in voorarrest blijft of dat hij thuis zijn rechtszaak mag afwachten.

De jongen uit Rijswijk zou na het neersteken van zijn schoolgenoot zijn gevlucht. Medescholieren achtervolgden hem en korte tijd later konden agenten hem aanhouden.

Training

Van der Zweep liet weten dat de docenten maandagmorgen om 8.00 uur op school worden verwacht. ''Ze krijgen dan training van professionele hulpverleners hoe ze de leerlingen het beste kunnen bijstaan''.

''De leerlingen verwachten we om 10.00 uur op school. Ze worden dan door hun mentoren opgevangen en ook dan is er professionele hulp beschikbaar.''

De interim-directeur zei dat het de bedoeling is om maandag na 11.15 uur met het lesprogramma te beginnen om de leerlingen zo snel mogelijk structuur te kunnen aanbieden. Daarbij houden de docenten nauwlettend in de gaten of de scholieren daar wel aan toe zijn.

Speciaal nummer

Het Corbulo College heeft een speciaal telefoonnummer geopend waar leerlingen en ouders terecht kunnen. Het nummer, 070-3795160, is 24 uur per dag bereikbaar en wordt bemand door professionele hulpverleners.

Maandagavond is er nog een informatieavond, waarbij ook weer hulpverleners aanwezig zijn.

Rotterdam

In Rotterdam werd door circa 150 mensen zaterdagavond een stille tocht gehouden. De tocht begon omstreeks 19.00 uur bij het oude gebouw van scholengemeenschap Nieuw-Zuid in Rotterdam-Hillevliet en eindigde daar ook, aldus getuigen.

Volgens het AD zat de doodgestoken scholier op de Rotterdamse school voordat hij naar Den Haag verhuisde. De deelnemers aan de stille tocht liepen met kaarsen en bloemen. Een politiewoordvoerster zei dat er uit voorzorg politie bij de stille tocht aanwezig was.