De eerste koningsdag in de 'nieuwe stijl' zal op 27 april 2015 plaatsvinden in Dordrecht. Dat heeft koning Willem-Alexander zaterdag in Dordrecht bekendgemaakt.

Willem-Alexander had eerder al laten weten dat Koningsdag een andere invulling zou krijgen. Zo komt bijvoorbeeld het defilé terug, dat de Koninginnedagen van zijn grootmoeder Juliana kenmerkte.

De koning is zaterdag in de Grote Kerk in Dordrecht bij het jaarcongres van de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen (KBOV). De bijeenkomst staat in het teken van tweehonderd jaar Koninkrijk.

Het defilé moet een feestelijke 'grande parade' worden. Gemeenten mogen hierbij zelf bepalen hoe ze daar invulling aan geven.

Willem-Alexander hoopt op een kleurrijk spektakel, met bijvoorbeeld muziek, sport, cultuur, design, en sociale initiatieven. ''Zo kan op Koningsdag een element uit vroeger jaren in een andere, nieuwe gedaante weer terugkeren.''

Centrumfunctie

De koning, koningin en hun drie dochters bezoeken voortaan niet meer twee gemeenten, maar één gemeente die een centrumfunctie voor de streek vervult. Die stad krijgt de kans zichzelf én de streek optimaal te presenteren.

Naast het defilé wordt, net als de afgelopen jaren op Koninginnedag, een stadswandeling gemaakt om ''zoveel mogelijk mensen uit de stad en streek te ontmoeten''. ''Dat vertrouwde element houden we graag vast'', zei hij.

Lang nagedacht

Willem-Alexander heeft met zijn vrouw koningin Máxima lang nagedacht over de invulling van het feest. ''We gaan de lijn doortrekken'', aldus de koning. ''In meer dan 120 jaar heeft Koninginnedag, nu Koningsdag, zijn waarde bewezen als een samenbindend feest dat heel veel mensen in ons Koninkrijk dierbaar is.''

Het was volgens de koning ook een feest dat zich ''altijd heeft aangepast aan nieuwe tijden''. Hij noemde het een ''traditie die voortdurend voeling houdt met de tijd''.

Koningsdag wordt volgend jaar op de officiële datum gehouden, 27 april. Dat is de verjaardag van de koning. De eerste Koningsdag was dit jaar op 26 april, omdat 27 april een zondag was.

Emotioneel

Dordrecht zelf zegt nog geen idee te hebben hoe de viering van Koningsdag er volgend jaar uit gaat zien. Dat zegt burgemeester Arno Brok. ''Ik ben heel dankbaar dat hij onze regio en stad heeft uitgekozen", aldus Brok, die sprak van een emotioneel moment.

Brok laat weten dat de stad gaat nadenken hoe te voldoen aan de wensen van de Koning. ''Hoe we dat gaan invullen, weet ik nog niet. We moeten eerst gaan praten met het hof, en met de Drechtsteden die erbij betrokken moeten worden", aldus de Dordtse burgemeester.

Hij was vrijdagmiddag opgebeld door de commissaris van de Koning. Die zei dat het ''mogelijk zou kunnen zijn" dat zijn gemeente zou worden uitverkoren. ''Maar meer zei hij niet. Ook niet dat het vandaag bekend zou worden.''

''Ik kan me voorstellen dat het water een belangrijke rol gaat spelen op Koningsdag. We zijn met de andere Drechtsteden samen een stad aan het water. Water verbindt de zes steden", zei de burgemeester. Ook over de kosten heeft hij nog niet nagedacht.