'E-ticket NS zeer fraudegevoelig'

Het e-ticket van de Nederlandse Spoorwegen (NS), het treinkaartje dat mensen thuis kunnen uitprinten, is erg fraudegevoelig. 

Dat meldt RTL Nieuws vrijdagavond. 

Met een computerprogramma is de plaatsnaam gemakkelijk te vervangen door een verdere bestemming. De prijs op het kaartje is ook gemakkelijk aan te passen. Conducteurs kunnen de geprinte plaatsbewijzen niet scannen.

In een reactie aan Tweakers.net erkent de NS dat de kaartjes vervalst kunnen worden. Er zouden maatregelen worden genomen om dit tegen te gaan. Volgens NS-woordvoerder Eric Trinthamer valt het aantal gevallen van fraude mee en is het plegen van fraude moeilijker dan het lijkt.

Veiligheidskenmerken

"Iedere ticket beschikt over 21 veiligheidskenmerken, waarvan er vier of vijf direct zijn te zien", aldus Trinthamer. Als voorbeeld noemt hij het treinnummer dat op de kaartjes staat vermeld. "De conducteur kan achterhalen of het nummer van het ticket correspondeert met de treinreis".

Volgens de zegsman is het vervalsen van deze veiligheidskenmerken lastiger dan het aanpassen van de eindbestemming, waardoor conducteurs fraudeurs moeten kunnen signaleren.

Lees meer over:
NS
Tip de redactie