Het Nederlands elftal heeft vrijdagavond een benauwde thuiszege geboekt tegen Kazachstan. Tegen de zeer defensieve opponent werd in de tweede helft een achterstand omgedraaid: 3-1.

Door de overwinning stijgt Oranje naar de derde plaats in groep A van de EK-kwalificatie met drie punten uit twee duels. IJsland en Tsjechië gaan aan kop met zes punten.

Beide landen wonnen vrijdag ook hun tweede groepswedstrijd. Tsjechië, dat vorige maand Nederland met 2-1 versloeg, was ditmaal met 2-1 te sterk voor Turkije. IJsland won met 3-0 van Letland. 

​De Oranje-spelers en bondscoach Guus Hiddink benadrukten in aanloop naar de ontmoeting met Kazachstan dat de scherpte volledig terug was na de pijnlijke verliesbeurt tegen de Tsjechen en de verloren oefenwedstrijd tegen Italië.

Dat leek in de Amsterdam Arena aanvankelijk ook zo, want Oranje zette de uiterst defensief spelende gasten vanaf de aftrap onder druk en hanteerde een hoog baltempo. Vooral Ibrahim Afellay, na bijna twee jaar terug in de ploeg, toonde zich bedrijvig.

Kinderlijk eenvoudig

Robin van Persie trof bij de eerste grote kans van Nederland al doel, maar de treffer werd afgekeurd wegens buitenspel. Het was wachten op het eerste geldige Nederlandse doelpunt, maar na zeventien minuten keek Oranje plots tegen een achterstand aan.

Bij de eerste corner voor de gasten liet Bruno Martins Indi zich kinderlijk eenvoudig verrassen door Renat Abdoelin, die prachtig raak kopte.

De voorsprong was voor Kazachstan, de nummer 127 op de wereldranglijst, het sein zich nóg verder terug te trekken. Het leverde een weinig spectaculair wedstrijdbeeld op. Nederland zocht naar middelen om de Kazachse muur te doorbreken,  maar dat bleek niet eenvoudig.  De buitenspelers Arjen Robben en Jeremain Lens dribbelden vaak naar binnen en kwamen dan de ene na de andere opponent tegen.

Af en toe vond Nederland toch een gaatje. Zo werd Van Persie een paar keer goed bediend, maar kopte hij eerst net over en stuitte hij even later op doelman Alexandr Mokin. Kort voor rust kreeg Lens nog een prima mogelijkheid, maar hij mikte van dichtbij ruim naast.

Grove tackle

Toen Oranje na een klein uur spelen nog steeds tegen een achterstand aankeek, koos Hiddink voor het vooraf al door hem geschetste noodscenario met Klaas-Jan Huntelaar als extra aanvaller. Vijf minuten later kopte Huntelaar uit een voorzet van Afellay feilloos raak.

Nadat vlak daarna Baurzhan Dzolchiev met een rode kaart van het veld werd gestuurd na een grove tackle op de kuit van Afellay, was het Kazakse verzet definitief gebroken. Al duurde het nog even voordat de 2-1 viel.

Dat kwam doordat Robben de lat raakte en net naast schoot en Huntelaar op de Kazakse keeper stuitte. Een van richting veranderd schot van Afellay zorgde na 82 minuten uiteindelijk voor de verlossing.

Vanaf de strafschopstip kon Van Persie er daarna nog 3-1 van maken, waardoor Oranje na twee EK-kwalificatieduels op drie punten staat. Maandag wacht de uitwedstrijd tegen IJsland.

Hiddink: 'Wisten dat die goal vanzelf zou vallen' I Van Persie vindt dat Oranje 'vrij aardig' speelde