Tussen de tweehonderd en driehonderd Koerden hebben vrijdagmiddag in Den Haag opnieuw aandacht gevraagd voor de toestand in de Syrische stad Kobani en de strijd tegen terreurgroep IS. 

De protestmast verliep zonder problemen. Wel maakten de demonstranten flink kabaal en zwaaiden ze met vlaggen. Er was veel politie op de been.

Ze liepen vanaf het Malieveld naar het ministerie van Buitenlandse Zaken. Daar zaten ze een tijdje op de grond, om uiteindelijk weer terug te keren naar het beginpunt van de mars.

De betogers scandeerden teksten als "ISIS terrorist", "ISIS moordenaars" en zeiden dat de Koerden in Koerdistan "slachtoffer zijn van massamoord". Ook de Nederlandse regering werd aangesproken. Volgens een betoger is "niet ingrijpen misdadiger dan ingrijpen zonder toestemming".

Daarmee verwees de demonstrant naar de inzet van Nederlandse F-16's tegen IS. Die bombarderen wel in Irak, maar niet in Syrië, waar de stad Kobani ligt.

Internationale betoging

Het protest was een opmaat naar een internationale betoging in Düsseldorf op zaterdag. Kleine en grotere groepen Koerden vragen met betogingen geregeld aandacht voor de situatie in het Midden-Oosten.

Maandag bezetten ongeveer honderd Koerden nog de hal van de Tweede Kamer. Daar bleef de stoet nu ver bij vandaan.

Heeft u foto's van dit nieuws? Stuur ze in via NUfoto

Strijd tegen Islamitische Staat (IS) zet Koerden op de kaart