Zo’n 250 mensen hebben donderdagavond gedemonstreerd tegen Islamitische Staat (IS) op het plein voor het Limburgs Museum in Venlo.

Ze riepen leuzen en droegen spandoeken en borden met teksten gericht tegen IS. De demonstranten zijn bezorgd over het lot van de Koerden in Irak en Syrië.

De politie greep rond 19.00 uur in toen iemand zich tegen de demonstranten keerde. De man werd aangehouden om de bijeenkomst ordelijk te kunnen laten verlopen, zei een woordvoerster van de politie.

De automobilist zou de demonstranten dingen hebben toegeroepen. De auto werd daarop belaagd door enkele demonstranten, die echter werden teruggefloten door de eigen ordedienst. De politie hield de bestuurder vervolgens aan. Nadat de automobilist was gearresteerd keerde de rust terug.

Het protest werd onder meer gesteund door de SP in Venlo en Turkse en Koerdische organisaties.

Den Haag

Vrijdag gaan een paar honderd Koerden opnieuw betogen in Den Haag. De betoging, die om 14.00 uur zal beginnen op het Malieveld, is aangemeld bij de gemeente.

Volgens een woordvoerder van de gemeente zal de groep demonstranten richting het ministerie van Buitenlandse Zaken lopen en daarna weer naar het Malieveld.

Het protest is een opmaat naar een internationale betoging in Düsseldorf op zaterdag.

Duitsland

Ook in diverse steden in Duitsland zijn donderdagavond mensen de straat opgegaan om te demonstreren tegen IS. De politie telde in Stuttgart, Mannheim en Karlsruhe ongeveer 2.400 Koerdische deelnemers.

De acties in die drie steden verliepen rustig, aldus een woordvoerder. In München gingen Koerden evenwel op de vuist met etnische Turken. Dat gebeurde volgens de politie toen de demonstratie met Koerden door een straat liep met voornamelijk Turkse winkels. Koerden zouden voorbijgangers hebben aangevallen. De politie arresteerde vier van hen.

Bekijk beelden:

Heeft u foto's bij dit nieuws? Upload beeld via NUfoto.