In een pand in Eindhoven waar binnenkort  zevenhonderd asielzoekers worden gehuisvest is donderdagnacht een brand uitgebroken.

Vermoedens van de brandweer dat de brand is aangestoken, zijn reden voor de politie om de oorzaak te onderzoeken.

Verder onderzoek moet uitwijzen of er echt brand is gesticht. De politie doet buurtonderzoek en is op zoek naar getuigen, aldus een woordvoerder.

Benzinelucht

Eerder meldde de brandweer dat er een benzinelucht is geroken. Burgemeester Rob van Gijzel zei op basis van eigen waarneming dat brandstichting heel waarschijnlijk zou kunnen zijn.

De brand brak donderdag iets na middernacht uit in het middengedeelte van het voormalige verzorgingshuis. Er kwam dikke rook bij vrij en 37 antikraakbewoners werden geëvacueerd. Rond half 3 was de brand geblust.

In de buurt is weerstand tegen de komst van het asielzoekerscentrum (azc) voor 700 vluchtelingen. De gemeente neemt de zaak zeer hoog op. ''Wij vinden dit een ernstig misdrijf: de brand heeft de levens van jonge mensen ernstig in gevaar gebracht. Welk motief de daders hebben gehad is volstrekt irrelevant'', staat in een verklaring. De bewoners kunnen ergens anders terecht en naar aanleiding van de brand wordt het gebouw bewaakt.

Frustratie

Het burgercomité dat zich verzet tegen het asielzoekerscentrum, neemt ferm afstand van de mensen die op deze manier hun frustratie uiten. ''We kunnen alleen maar hopen dat de gemeente de burgers eens serieus gaat nemen in deze tijden van hoog oplopende spanningen'', staat in een bericht.

VuchtelingenWerk Nederland vindt het zorgelijk als er echt brand is gesticht. ''Er is altijd een vorm van protest, zeker nu er zo snel naar opvangplaatsen moet worden gezocht. Meestal verstommen de kritische geluiden als de angst voor het onbekende is weggenomen'', reageerde een woordvoerster.

De asielzoekers worden op 27 oktober verwacht in Eindhoven.